Joël Veltman is een van de afvallers in de definitieve selectie van het Nederlands elftal. De naam van de verdediger was nog wel te vinden in de voorlopige selectie maar de definitieve selectie moet hij aan zich voorbij laten gaan. De beslissing van bondscoach Danny Blind komt voor Veltman niet als een verrassing. “Ik weet dat ik veel beter kan en moet. Dat ik er nu niet bij zit is misschien wel een goed signaal dat ik er nog steeds niet ben. Het is een motivatie dat ik keihard moet blijven werken,” vertelt hij aan Ajax.nl.

Veltman vervolgt: “Ik vind mezelf niet op het niveau waarop ik wil zijn. In die zin vind ik het dus wel terecht. Het is altijd een teleurstelling als je er niet bij zit, terwijl je de voorgaande keren wel geselecteerd was. Het is een teken dat ik keihard aan de bak moet.”

Europa League
Met het nieuws van het nationale elftal kan Veltman zich volledig focussen op Ajax. De club werd gisteren tijdens de loting voor de Europa League gekoppeld aan Celtic, Fenerbahçe en Molde. De verdediger ziet de groep als een goede poule en mooie tegenstanders. “Ik had het er met Lasse Schöne over en wij hoopten eigenlijk wel op leuke tegenstanders. Die hebben we gekregen. De trainer zei voor de grap op het trainingsveld: ‘het is Europa League, maar het lijkt wel een Champions League-poule‘. Ik zag voor de loting de verschillende potten en in elke zaten wel goede tegenstanders. Daar treffen wij er nu een paar van.”

Van de drie ploegen is Celtic het bekendst bij Ajax. In het seizoen 2013/2014 speelde Ajax in de Champions Leaguegroepsfase tegen de Schotten. De twee wedstrijden eindigden in een 1-0 thuisoverwinning en een 2-1 verlies in Schotland. “Het stadion en de fanbeleving is natuurlijk allemaal mooi. Fenerbahçe heeft met Van Persie en ook Nani gewoon een heel goed team. Dat team uit Noorwegen, daar moeten we ons wel even goed in verdiepen. Die is niet zo bekend bij ons.”

Volgens Frank de Boer is Fenerbahçe de favoriet, en moeten Celtic en Ajax het voor de tweede plaats uitvechten. Veltman is het daar wel mee eens. “Ik moet eerst wat beelden bekijken, maar ik denk dat dat wel zo is. Ik ben het in dat opzicht met de trainer eens.”

Vijf keer de nul
Ajax heeft de afgelopen vijf duels geen tegendoelpunt geïncasseerd. Volgens Veltman betekent deze goede reeks dat het team beter staat dan vorig seizoen. “We geven nog wel steeds kansen weg. Dat zal je altijd wel houden, maar moet je proberen te minimaliseren. In die zin gaat het wel goed, dat we steeds de nul houden. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer aspecten die tellen: de opbouw en momenten dat je beter kan staan.”

Als verdediging ben je veel met statistieken bezig volgens Veltman. “Na de wedstrijd zeg je dan: weer heerlijk die nul gehouden. Maar je kijkt ook verder. We spelen bij Ajax. Als je de nul houdt is dat goed, maar je moet ook opbouwend wat brengen.”

Veltman is dit seizoen de oudste in de verdediging en draagt daardoor meer verantwoordelijkheid.
“Ik zag het wel een beetje aankomen als je de verdediging ziet. Mitchell is jong en Jaïro en Kenny ook. Dan kom ik als, tussen haakjes, ervaren jongen. Ik ben ook pas 23. Dat is gewoon nog heel jong, maar in ons team ben ik wel een van de ervaren jongens.”

ADO-thuis
Aankomende zondag wacht voor Ajax de volgende tegenstander: ADO, een ploeg waar Ajax het vaak lastig mee heeft. “Ze hebben goede spelers en behalen goede resultaten. Ongetwijfeld gaan zij volle bak erop. Ze zullen ook hebben gekeken naar de wedstrijden die wij hebben gespeeld. Ik ben benieuwd wat ze gaan doen.”

ADO heeft zich afgelopen transferperiode vooral aanvallend versterkt. “Schaken is er heen gegaan en Duplan, die linksbuiten van Utrecht. Die scoort vaak tegen Ajax, dus hem moeten we goed in de gaten houden. Havenaar zit er nu ook en Beugelsdijk natuurlijk, die altijd wat extra’s brengt daar. Het zijn allemaal goede spelers. We kunnen aan de bak.” Ajax nieuws Ajax1.nl