Gertjan Verbeek vond het ‘verdomd jammer’ toen hij deze zomer vernam dat hij bij AZ komend seizoen niet meer kon beschikken over Kolbeinn Sigthórsson. De trainer zette wel direct zijn vraagtekens bij de transfer van de IJslandse spits naar Ajax. Dat meldt het AD.

Die twijfels gingen niet over de kwaliteiten van Sigthórsson, maar over zijn fysieke gesteldheid, aldus de oefenmeester.

Verbeek zegt nu: ‘Ik vroeg me af of Kolbeinn het fysiek aan zou kunnen bij Ajax. Bij die club speel je om het kampioenschap en moet je ook presteren in de Champions League. Ik weet van vorig seizoen dat hij al moeite had met het aantal wedstrijden bij AZ. En dat terwijl hij halverwege het seizoen pas een basisplaats kreeg en niet alles speelde. Toen waren we al uitgeschakeld in de Europa League dus we speelden niet meer drie wedstrijden in de week. Toch had hij al moeite.’

Verbeek waarschuwde Sigthórsson eind vorig seizoen al. ‘Ik heb hem geadviseerd om het EK met Jong IJsland te laten schieten vanwege de grote belasting. Hij zei me toen dat hij toch wilde spelen. Zijn land had zich voor het eerst gekwalificeerd en dat was heel bijzonder voor hem. Prima, zei ik toen. Ik kan het je niet verbieden.’

Op 18 juni speelde de IJslander met zijn leeftijdsgenoten de laatste wedstrijd van dat toernooi. Een klein maandje later, op 11 juli, meldde hij zich bij Ajax.

Foto: Afdb ~ Oscar