Het seizoen 2006-2007 eindigt in één van de grootste decepties in de geschiedenis van de club. Op de laatste speeldag heeft AZ alle troeven in handen. Echter die verliezen op de laatste dag van Excelsior. Ajax heeft dan de beste papieren, maar komt uiteindelijk 1 doelpunt tekort.

De clubleiding staat voor het voldongen feit, dat ze ten koste van alles het komende seizoen kampioen willen worden. De geldbuidel wordt leeg getrokken. Jaap Stam stopt en Maduro vertrekt. In die zomer worden Rommedahl, Colin en Suárez aangetrokken. Transfervrij komen Delorge, Luque en de legendarische Urzaiz Ajax versterken. Echter, er volgt nog één speler. De absolute uitblinker van stuntploeg FC Twente komt Ajax versterken; zijn naam is Kennedy Bakircioglü.

Het begin van zijn carrière

Bakircioglü wordt in november van 1980 geboren in Zweden. Bakircioglü is van Assyrische afkomst. Zijn ouders verhuisden van Turkije naar Zweden. Zijn oma was groot fan van de oud Amerikaanse president, J.F. Kennedy. Vandaar dat de pasgeboren Bakircioglü de voornaam, Kennedy kreeg. De jonge Bakircioglü begon zijn voetbalcarrière op 15-jarige leeftijd bij de van oorsprong Assyrische voetbalclub, Assyriska Föreningen in Zweden. Daar ontwikkelde de jonge Zweed zich tot een talentvolle speler. In 1999 vertrok Bakircioglü naar het gerenommeerde Hammarby IF. Die club maakte hij twee jaar later kampioen. De naam van Bakircioglü was daarbij gezet als groot talent. Omdat bij het Griekse Iraklis Saloniki een Zweedse trainer aan het roer stond vertrok hij in 2003 naar de Griekse Havenstad. Saloniki stond vooral bekend om de basketbaltak van de omniclub.

Kennedy had zich heel veel voorgesteld van zijn eerste buitenlandse avontuur. Echter, deze droom ging als een nachtkaars uit. Na een half jaar werd de Zweedse trainer, Jingblad, ontslagen. De onberekenbare Griekse voorzitter besloot hierop ook het salaris van Bakircioglü stop te zetten. En zodoende mocht Bakircioglü transfervrij vertrekken. De scouts van FC Twente hadden de op dat moment 24-jarige Zweed nog op de scoutingslijst staan. En zo geschiedde dat de Zweed in 2005 neerstreek in Enschede. In zijn allereerste wedstrijd scoorde hij direct in de derby tegen Heracles. Bakircioglü was op dat moment één van de helden van een sterk F.C. Twente. In Enschede speelde hij 66 wedstrijden en scoorde hierin 23 keer. In zijn laatste seizoen speelde hij alle 34 wedstrijden en scoorde hierin 15 keer. In de zomer van 2007 had Ajax genoeg gezien.

Drie seizoenen Ajax

Ajax had in de zomer van 2007 behoefte aan een echte buitenspeler op de rechterkant. Immers de selectie puilde uit van redelijke tot zeer goede spitsen, die afhankelijk waren van voorzetten van de zijkanten. Ajax had het voorgaande seizoen Bakircioglü veelvuldig zien uitblinken. Bakircioglü was een sierlijke voetballer met een mooie passeerbeweging. Tevens had hij bewezen dat hij doelgericht was. Het was de grote droom van Bakircioglü om in de voetsporen van Zlatan te treden. Ajax wilde kostte van het kost kampioen worden en Bakircioglü was een missing-link in de ploeg van Henk ten Cate. Echter Ten Cate verliet in oktober 2007 de club voor een gigantische zak met geld van Roman Abramovich. Adri Koster werd benoemd als interim-coach voor de rest van het seizoen. Bakircioglü had het echter lastig in Amsterdam. De vrijheid die hij bij Twente genoot, kreeg hij niet bij de Amsterdammers. Ajax had teveel vedetten en Bakircioglü was maar een gewone dienende speler. Dat eerste seizoen kwam hij tot 18 wedstrijden en scoorde hij daarin maar een schamel aantal van 3 doelpunten.

De twee seizoenen erop werd het al niet veel beter. Koster was inmiddels vervangen door Van Basten. Op de zijkanten werd het nu helemaal dringen, want in de jaren erna kwamen achtereenvolgens Sulejmani, Cvitanich, Bodul, Leonardo, Pantelic en cultheld Hyun Suk. De strijd om de drie plekken voorin werden met geringe regelmaat ingevuld door de te lieve Bakircioglü. Bakircioglü was een redelijke voetballer, echter hij kwam in het knotsgekke en koopzieke Ajax tekort. Ajax ging mede door de koopzieke Van Basten ten onder aan de eigen ambities. Het kopen van spelers was echt doorgeslagen. Helaas voor Bakircioglü werd het er niet beter op. Van Basten zag het totaal niet zitten in Bakircioglü. En hij plaatste Bakircioglü regelmatig in Jong Ajax. In het seizoen 2008-2009 speelde hij nog maar nog maar 8 wedstrijden en in het seizoen erna waren dat er maar 9. Zijn carriere bij Ajax zat er op en eigenlijk wist Bakircioglü dat al vrij snel.

Toch had hij in die periode toch nog één doelpunt die de Ajax-fans niet gauw zouden vergeten. In de derde ronde van de Uefa Cup moest Ajax tegen Fiorentina. Ajax moest eerst uit spelen, alvorens de wedstrijd in Amsterdam de doorslag moest geven. Op 19 februari 2009 werd het in Florence 0-1 voor Ajax. Doelpuntenmaker: Kennedy Bakircioglü, die met een droog schot de bal in het dak van de goal schoot. Het moment dat hij naar de lijn vloog en in de armen van Van Basten wilde springen staat nog steeds op het netvlies geschreven. De koele en onhandige reactie van Van Basten vertelde eigenlijk het verhaal van Bakircioglü bij Ajax. Het was allemaal net niet en met San Marco was Bakircioglü de verkeerde trainer tegengekomen.

Tekst gaat verder onder de video

Toch nog een mooie afsluiting

Na Ajax vertrok Bakircioglü naar het lekkere warme Spanje, waar Racing Santander het volgende Europese station van Bakircioglü was. In zijn eerste seizoen speelde hij bijna alles, maar in zijn tweede jaar had hij veel blessureleed. De uiteindelijke opmaak van twee seizoenen in Spanje was ook niet om over naar huis te schrijven, getuige de 39 wedstrijden en 6 goals in twee seizoenen. Zijn carrière eindigde bij de club waar hij zijn profcarriere begon, Hammarby IF. Bij de Zweedse club speelde hij uiteindelijk nog vier seizoenen. En vooral in zijn derde seizoen liet Bakircioglü nog één keer zien dat het best een goede speler was. Hij kwam in het seizoen 2013-2014 tot 28 wedstrijden en scoorde hierin het aantal van 17 doelpunten. Hij werd daarmee topscorer in de League 1 van Zweden. Uiteindelijk sloot hij zijn carrière af in het najaar van 2018. Op 1 oktober 2018 liet hij nog één keer van zich horen met een heerlijke vrije trap tegen Göteborg. Nadat hij richting de fans rende, werd er een glas met bier richting Bakircioglü gegooid. Tot ieders verbazing ving Bakircioglü het glas in één keer uit de lucht en begon er uit te drinken. Het stadion en medespelers werkelijk euforisch achterlatend. Het afscheid was groots. De speler die bij Hammarby groot werd en ook groots eindigde, kreeg een geweldig afscheid. Vechtend tegen de tranen voor een enorm spandoek van zichzelf nam hij afscheid van zijn geliefde Hammarby.

Tekst gaat verder onder de video

De man die vooral ook bekend werd met dat wat vreemde kapsel. Een redelijk kale schedel met een plukje haar rechtop op de voorkant van zijn hoofd. Het zag er wat koddig uit, maar het weerhield Bakircioglü niet om bij vlagen erg goed te voetballen. Jammer voor hem en voor Ajax was dat hij te groot was voor het servet, maar te klein voor het tafellaken. Het afscheid wat hem in Zweden werd gegeven was hem wel ontzettend gegund. Bakircioglü is ontzettend trots dat hij het shirt van Ajax heeft mogen dragen. Het was zijn droom om bij het grote Ajax te mogen spelen en dat heeft hij als Zweedse jongen toch maar mooi waargemaakt.

Bakircioglü, bedankt voor jouw bijdrage in de drie seizoenen dat je bij Ajax hebt gespeeld. Wij zullen jouw goal in Florence nooit vergeten.

Meer vergeten voetballers: