Je zal je voetbalcarrière maar begonnen zijn met het voetballen met behulp van kokosnoten en zelfgemaakte ballen van plastic zakjes. En vervolgens word je jaren later bestempeld als de opvolger van de dan al legendarische Patrick Kluivert. Het levensverhaal van de man uit Willemstad leent zich eigenlijk voor een speelfilm. Met een tevens dramatische gebeurtenis na zijn voetbalcarrière. Brutil Hosé speelde tot zijn 7e op straat in Curaçao, waarna hij met zijn broertje en zijn zussen naar Nederland verhuisde. Het gebroken gezin (door de vroege dood van zijn moeder) vestigde zich vervolgens in Den Helder. In die tijd alleen bekend door de basis van de Koninklijke Marine. Voor de kleine Brutil ging een wereld open. Daar in Den Helder begon hij zijn voetballoopbaan, die met hobbels en veel bobbels zou verlopen.

Het begin

In 1995 werd Brutil Hosé gescout door Ajax. Hij kwam uiteindelijk in de A1 terecht, die van iedere topclub (binnen- en buitenland) won in die tijd. Zijn ploeggenoten waren o.a. Andy van der Meijde, Cedric van der Gun, Tim de Cler, Kevin Bobson en nog vele andere talenten. Op dit jeugdige Ajaxteam stond werkelijk geen maat. Met als grote roerganger de spits van dat team, Hosé. Hij werd met overmacht topscorer van het seizoen 1997/1998. Een jaar daarvoor was Patrick Kluivert naar AC Milan vertrokken. Ajax smachtte hartstochtelijk naar een opvolger en vond die uiteindelijk in de spits van de A1, Brutil Hosé. De naam van Hosé was gevestigd. Maar met de vergelijking van de topspits van het Nederlands elftal werd ook de druk enorm groot op de sterke schouders van de man met de karakteristieke gouden tand. Hosé had het moeilijk bij Ajax. Niet zo zeer als voetballer, maar meer met de weelde die daaruit voortkwam. Hosé debuteerde in Ajax 1 tijdens de wedstrijd tegen PSV in het seizoen 1998/1999. Zijn eerste doelpunt scoorde hij pas een jaar later op 28 november 1999.

Zijn voetbalcarrière na Ajax

Hosé kon de verwachtingen gewoonweg niet waar maken. Het leven naast het voetbal had een te grote stempel gedrukt op het leven van Hosé. De jongen uit Curaçao kon de weelde gewoonweg niet dragen. In 2001 werd door Ajax het plan geopperd om Hosé te verhuren aan Haarlem. Echter dat was zeer tegen de zin van de eigenwijze Hosé in. Hosé zag een stap naar De Graafschap meer als logisch vervolg. Echter zijn avontuur in Doetinchem werd geen succes. Hij kwam niet verder dan 3 wedstrijden. Het seizoen erna ging de teleurgestelde Hosé alsnog naar Haarlem. Maar in de 2,5 seizoenen die hij in Haarlem speelde, speelde Hosé niet of nauwelijks. Het uitgaansleven was veel interessanter en dat brak de man met de gouden tand ernstig op. In 2002 kwam Hosé weer terug bij Ajax, maar daar werd direct medegedeeld dat er geen prijs meer werd gesteld op zijn aanwezigheid. Hosé verhuisde naar Rijnmond en speelde daar voor Sparta en Dordrecht.

Bij Sparta kwam men er pas echt achter, dat Hosé allesbehalve serieus met zijn carrière omging. Het geld wat hij de jaren ervoor verdiende verdween als sneeuw voor de zon. Hij had echter wel een korte opleving bij Sparta (in de Eerste Divisie) en scoorde hij in 16 wedstrijden 8 goals. Het jaar erna in Dordrecht was het echter weer het oude liedje. In 2004 vertrok hij naar Griekenland, echter de club van dienst ging failliet. Daarna vertrok Hosé naar de amateurs van Haaglandia. Bij Haaglandia kwam vervolgens de opmerkelijke overstap naar Verenigde Arabische Emiraten. Daar verdiende hij goed geld en had hij een luxe leven. Na een jaar vertrekt Hosé naar Maleisië om een jaar later toch weer terug te gaan naar Nederland, waarna hij zijn carriere afbouwt bij de amateurs. De carriere van Hosé kende al met al een lange looptijd, al was op het jaar bij Sparta, alles eigenlijk een teleurstelling. Gekweld door het verlies van het vroege overlijden van zijn moeder, de weelde van het geld die hij niet kon dragen in combinatie met het absoluut niet serieus bestaan als profvoetballer maakt dat de voetbalcarrière van Hosé nooit uit de verf kwam. Dat was echter niets bij de gebeurtenis in 2016….

Het noodlot

Brutil Hosé heeft samen met zijn (ex-)vrouw een zoon, Gilliamy. Gilliamy heeft last van een ernstige vorm van astma. Op zich kan Gilliamy hier goed mee leven, als hij zich maar niet al te veel inspant en tijdig zijn inhalator inneemt. Maar Gilliamy is een blij kind. Op die ene warme en zonnige dag in 2016 speelt hij met een vriendje buiten. Gilliamy voelt dat hij bij het fietsen zijn inhalator nodig heeft. Die had hij niet meegenomen, maar lag thuis. De deur van het huis stond altijd open, alleen die dag niet. Gilliamy zakt dan voor het huis in elkaar en wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Brutil wordt dan door de ouders van het vriendje gebeld en beseft op dat moment nog niet wat de ernst is van de toestand van zijn zoon. Twintig uur lang vechten artsen voor het leven van Gilliamy, waarna de artsen helaas moeten constateren dat de zoon van Brutil Hosé hersendood is. Zijn wereld zakt in elkaar en het duurt lang voordat Hosé over dit vreselijke leed kan vertellen.

Hosé heeft nog vier kinderen bij twee verschillende vrouwen. Zijn leven heeft hij langzaamaan weer op de rit gekregen. De weelde van weleer is veranderd in soberheid met een woning in Capelle a/d IJssel. Daar woont hij met zijn vrouw en gezin en probeert hij zijn carriere als trainer een boost te geven.

Hosé zal altijd herinnerd worden aan zijn ongelofelijke wedstrijden in de A1 van Ajax met als hoogtepunt de 11-3 overwinning op Feyenoord (met 5 goals in één helft) en de overwinningen op Barcelona (5-0) en Manchester United (7-0). Hosé was een supertalent, alleen hij besefte zich dat zelf onvoldoende. Het leven bestond vooral uit genieten na zijn jeugd op Curaçao. Hosé was helaas het zoveelste voorbeeld van een talent die het door zijn mentaliteit nooit heeft gered. Maar waarvan het leven getekend is door die ene verschrikkelijke gebeurtenis in 2016….