De hoofdpersoon van deze rubriek was en is nog steeds erg populair bij de supporters. Laatst kwam de bezoekende Tomáš Galásek in beeld op de grote schermen in de Johan Cruijff Arena. En direct reageerden de supporters hierop door massaal om zijn naam te scanderen.

Tomáš Galásek gaf nooit op en ging altijd maar door. Hij sleurde over het veld, tackelde dat het een lieve lust was en scoorde ook nog regelmatig. In het begin waren er best veel sceptici die het niet in hem zagen zitten. Hij was tenslotte maar een voetballer die van Willem II kwam. Maar Tomáš Galásek logenstrafte dat in de seizoenen dat hij in ons mooie shirt speelde, genadeloos af. Tomáš Galásek werd een cultheld en is dat op de dag van vandaag in het stadion nog steeds.

Het begin

Tomáš Galásek werd in 1973 in Frýdek-Místek (Tsjechië) geboren. Op zijn 18e debuteerde hij op het hoogste niveau bij het Tsjechische Banik Ostrava (Tsjecho-Slowakije was net verdeeld). Tomáš Galásek bleef in totaal vijf seizoenen bij de Tsjechische club en speelde hierin 121 wedstrijden en scoorde daarin 9 goals. Tomáš Galásek was een zeer gewaardeerde middenvelder in de ploeg die af en toe een succesje behaalde door Europees voetbal te behalen. Prijzen waren er in die jaren voor Tomáš Galásek niet of nauwelijks. En opeens was daar in 1995 de interesse vanuit Nederland.

Er waren overigens meerdere clubs die Tomáš Galásek graag wilden inlijven, maar Willem II was het slagvaardigste. In Tilburg eenmaal aangekomen werd de lat hoog gelegd. Martin van Geel (de toenmalige directeur voetbalzaken van Willem II) vertelde dat “als Tomáš Galásek in vorm is, dan is de hele ploeg in vorm”. Tomáš Galásek was dan ook de cement laag van de Tilburgse fundering. Tomáš Galásek had bij de Tricolores een rol als spelverdeler en afmaker. Zijn toenmalige trainer bij Willem II, Co Adriaanse, vertrok in 2000 bij de club. Toen Adriaanse gesetteld was in de Arena had hij zijn belangrijkste aanwinst al in gedachten…. Tomáš Galásek moest de nieuwe libero bij de Amsterdammers worden.

Aanvoerder bij Ajax

In de zomer van 2000 komt de droom van Tomáš Galásek dan ook echt uit. Ajax contracteert in de zomer de Tsjechische uitblinker van Willem II. Ajax betaalt voor Tomáš Galásek het bedrag van €2,7 mln. “Tomáš Galásek is een topper”, schreeuwde Co van de daken. Co Adriaanse verklaart de Ajax-school als heilig. In de topjaren 1992-1996 was Adriaanse hoofd opleidingen. En daarin maakte hij met Louis van Gaal furore door het ene na het andere talent af te leveren. Adriaanse zag in Tomáš Galásek zogezegd de ultieme libero. Zoals Danny Blind dat in die topjaren ook uitvoerde. Adriaanse zag het minder zitten in Jan van Halst. Zoals zo vaker had Adriaanse wederom een vooruitziende blik, want Tomáš Galásek bleek echt een hit te zijn in het shirt van Ajax.

De Tsjechische libero speelt in de 6 seizoenen dat hij bij Ajax speelt 154 wedstrijden en scoorde hierin een totaal van 24 goals. Dat zijn zeker geen slechte cijfers voor een libero. Tomáš Galásek schopte het zelfs tot trotse aanvoerder. Bij Ajax werd Tomáš Galásek twee keer kampioen en won hij daarbij ook twee keer de Johan Cruijff schaal en één keer de nationale beker. Wellicht zijn hoogtepunt beleefde hij in het seizoen 2002/2003 waarin een ontketend en piepjong Ajax furore maakt in de competitie en vooral in Champions League (onder de eveneens jonge trainer Ronald Koeman).

De trainers wijzigen, maar Tomáš Galásek bleef Ajax 6 jaar lang trouw. Deze trouw en zijn goede spel maakte hem (en nog steeds) razend populair bij het publiek. Tomáš Galásek werd vooral met zijn spel bekend om zijn kiezelharde schoten van afstand.

Bekerfinale en tevens afscheid

Zijn laatste wedstrijd voor Ajax was een gedenkwaardige wedstrijd. Tomáš Galásek nam afscheid in de bekerfinale tegen PSV op 6 mei 2006. Na een vreselijke eerste helft brandde de strijd in de tweede helft los. Ajax kwam op een 1-0 voorsprong door Klaas-Jan Huntelaar. PSV kwam even later langszij door oud-Ajacied Michael Lamey. Toen vloog de vlam pas echt in de pan. Eerst was daar de tweede gele kaart voor Lamey en dus rood. Het gejuich in het Amsterdamse vak was helaas maar van korte duur, omdat de hoofdrolspeler van deze rubriek ook zijn tweede gele kaart ontving. Tomáš Galásek besefte zich op dat moment dat het einde van een mooie periode bij Ajax was aangebroken. Zijn ploeggenoten gingen er nog een keer tegenaan. De coach van de Amsterdammers, Danny Blind, had zijn zenuwen amper onder controle. Dan de 90e minuut als invaller Nourdin Boukhari hard voorgaf op de rechterflank. Als een duveltje uit een doosje (zoals vaker) gleed in het midden gleed Klaas-Jan Huntelaar de bal achter Gomes…. 2-1!! Op de Ajax bank is de euforie enorm. Het Ajax vak achter de goal ontploft werkelijk! Ajax en Tomáš Galásek winnen opnieuw een prijs en het afscheid is rond. Tomáš Galásek vertrekt na dit seizoen richting de Bundesliga.

Vervolg in de Bundesliga en Tsjechië

Tomáš Galásek vertrekt transfervrij naar 1.FC Nürnberg. Nürnberg is een middenmoter. Maar is met de komst van Tomáš Galásek in 2006/2007 opeens een stuntploeg geworden. Onder leiding van oud-FC Twente trainer Hans Meyer wordt in Tomáš Galásek zijn eerste seizoen direct de DFB beker gewonnen. Wederom doet Tomáš Galásek van zich spreken in de beker, want ook deze prijs zet de man uit Frýdek-Místek op zijn palmares. Het jaar erna ging het Nürnberg echter slecht af en degradeerde de ploeg naar de 2. Bundesliga.

Willem II toont opnieuw belangstelling voor de Tsjech, maar hij wees het aanbod resoluut af. Tomáš Galásek besloot daarop terug te gaan naar zijn thuisland en gaat wederom voor Banik Ostrava voetballen. Dat avontuur duurde maar één seizoen. Tomáš Galásek speelde maar 14 wedstrijden dat seizoen. Het seizoen erop is daar een verrassing. Want het roemruchte Borussia Mönchengladbach toont belangstelling. Tomáš Galásek ging nog één keer de uitdaging aan en tekent bij de voormalig Duitse topclub. Het werd echter een complete misrekening. Na een half seizoen ging zijn avontuur als een nachtkaars uit. Het profleven als voetballer had langzaamaan zijn tol geëist. Tomáš Galásek besloot zijn laatste dagen als amateur in Duitsland af te maken en kiest voor FSV Erlangen-Bruck. Na twee jaar in de Bayernliga is het einde van zijn carriere aangebroken.

In 2011 verscheen de razend populaire Tomáš Galásek weer terug in Tilburg, waar hij assistent-trainer werd. Dat avontuur duurt niet lang, waarna hij toch weer terug gaat naar FSV Erlangen-Bruck. Zijn zoon speelt daar inmiddels en bij FSV Erlangen-Bruck wordt Galásek trainer. In 2015 wordt hij vervolgens trainer van SpVgg Weiden.

Heel af en toe zie je de trainer Tomáš Galásek nog wel eens over de Toekomst wandelen. Vaak als Willem II tegen Ajax speelt of als de “oudjes” van Ajax met z’n allen in het stadion aanwezig zijn. Tomáš Galásek was geen man van heel veel woorden. Hij liet liever zijn voeten spreken. Zijn harde en vooral loepzuivere schoten van afstand zullen altijd in gedachten van de Ajax-supporters blijven. Tomáš Galásek was een harde werker, die voorop in de strijd ging. Tomáš Galásek was tevens een waardige aanvoerder. Het was een speler die met zijn inzet en opofferingsgezindheid in deze selectie heel erg ontberen.