De vergeten voetballer is een speler, die in dienst van Ajax is geweest en die op ons als supporters een onuitwisbare indruk heeft gemaakt. Of een Ajax-voetballer waar wij goede en warme herinneringen aan hebben beleefd, een voetballer die bekend is geworden door een incident of gewoon om zijn verdiensten voor onze mooie club. In deel 16 van deze rubriek richten wij onze aandacht op de eerste Georgische voetballer in dienst bij Ajax. Uiteraard vergeten de oudere supporters de Georgische spits niet, die ons zoveel plezier en succes heeft opgeleverd.

Turkije is de start van zijn geweldige carrière

Shota Arveladze werd geboren in Tbilisi (voormalige Sovjet-Unie). Na twee seizoenen in de jeugd te hebben gespeeld bij verschillende jeugdclubs in Tbilisi, kwam kleine Shota in 1992 terecht bij de grote club Dinamo Tblisi. Dinamo Tbilisi was in de jaren ’90 oppermatig in Georgië. Van 1990 tot en met 1999 werd de club ieder jaar kampioen. Shota Arveladze sloot moeiteloos aan in het sterrenensemble. Arveladze bleef echter maar 2 seizoenen bij de Georgische topclub. In het seizoen 1993-1994 wilde hij zijn geluk beproeven bij het Turkse Trabzonspor. Het jaar erop ging Shota weer terug naar Tbilisi en om de jojo rond te maken kwam hij in het seizoen 1995/1996 weer terug in Trabzonspor. Daar in Turkije kwam zijn talent pas echt tot wasdom. In de twee seizoenen in Turkse dienst scoorde, de sluipmoordenaar van het strafschopgebied, 46 goals in 78 wedstrijden. Een geweldig moyenne voor een spits. Zelfs zo goed dat de West Europese clubs hem in het vizier kregen. Ajax had een totaal mislukt seizoen achter de rug. In het seizoen 1996-1997 werd het troosteloos vierde. Geen plek die de beste club van Nederland in gedachten had. Dus waren de verantwoordelijke mensen bij Ajax er van doordrongen dat er iets moest gebeuren. De oplossing voor mogelijke doelpunten werd gevonden in Turkije…

Het seizoen 1997-1998

Zijn broer Archil speelde net als Shota bij Trabzonspor en verdiende in de zomer van 1997 een overgang naar NAC Breda. In dezelfde zomer presenteerde Ajax vol trots de topscorer van Trabzonspor, die de overgang maakte naar Ajax Amsterdam. Het was in de zomer van 1997 een ware exodus. In totaal verlieten 10 spelers de Amsterdam Arena. In het eerste seizoen was de Arena geen talisman gebleken. In tegendeel, het eerste seizoen was niet best verlopen. Louis van Gaal had genoeg gezien, ondanks de halve finale tegen Juventus. Van Gaal vertrok naar Barcelona. Ajax kon opnieuw beginnen en Arveladze werd de nieuwe aanvalsleider van de Amsterdammers. De Deense grootmeester Michael Laudrup kwam van het Japanse Vissel Kobe. De Nigeriaanse geweldenaar Sunday Oliseh kwam van het Duitse 1.FC Köln. De Deense trainer Morten Olsen (die als voetballer ook al een geweldige carriere had gehad) werd de opvolger van Louis van Gaal. Gebleven waren Van de Sar, de broertjes De Boer (die een kwalijke rol later zouden spelen in de carriere van Olsen bij Ajax), Danny Blind en Jari Litmanen.

Geweldig seizoen

Ajax begon het seizoen geweldig met een klinkende 5-0 overwinning op Vitesse. En zoals het een goed debutant betaamt, scoorde Arveladze. Het elftal van Olsen stond er direct bij het begin van de competitie. Een week later werd Fortuna met dezelfde cijfers verslagen. De wedstrijd die nog steeds in het geheugen is gegrift, was FC Utrecht-Ajax. In 10 minuten tijd scoorde Ajax 4x in de Galgenwaard. De wedstrijd werd uiteindelijk met een klinkende 1-7 uitslag gewonnen. Het Ajax onder Olsen swingde als nooit tevoren. Op 26 oktober stond de Klassieker op het programma. Ajax stond tegen een muur van Feyenoorders, maar ook deze Rotterdamse muur werd met speels gemak geslecht, 4-0! Eén van de doelpuntenmakers was wederom Arveladze. Arveladze is een plaag voor de tegenstanders. De Georgiër was een luipaard, die op zijn prooi loerde. Het was ook alles behalve een luie spits. Hij paste als spits bij Ajax als Ying hoort bij Yang. De Georgiër was razend populair bij de supporters. Ajax besloot het seizoen als kampioen. De Amsterdammers verloren pas hun eerste wedstrijd in December. 89 punten haalde Ajax onder Morten Olsen. De ploeg scoorde zelfs een ongelofelijk aantal van 112 goals. Een aantal dat dit huidige seizoen bijna zeker verbeterd zal worden. Arveladze besloot de competitie als clubtopscorer bij Ajax met 25 doelpunten. Alleen Machlas (de latere Ajax spits) scoorde meer dan Arveladze. Arveladze had naam gemaakt.

Shota blijft maar scoren

Arveladze bleef tot aan de zomer van 2001 bij Ajax. In totaal speelde Arveladze 96 wedstrijden voor Ajax en scoorde hij hierin 55 goals. Arveladze maakte het begin van de competitie van 2001/2002 nog mee, totdat hij de definitieve overstap maakte naar het Schotse Glasgow Rangers. Ook bij de Schotse topclub bleef hij vier seizoenen. Bij de Rangers speelde Arveladze 95 wedstrijden en scoorde 44 goals. Het laatste jaar in Schotland scoorde Arveladze nog maar 6 goals in 24 wedstrijden. Toch was de spits nog niet aan zijn einde. AZ zocht in de zomer van 2005 nog een goede spits. Uiteindelijk kwam Dirk Scheringa uit in Schotland. Na een gesprek te hebben gehad met Arveladze koos de Georgiër uiteindelijk voor een avontuur in de kaasstad, Alkmaar. Twee seizoenen speelde Arveladze bij AZ. Ook in deze twee seizoenen was de Georgiër succesvol. In 60 wedstrijden scoorde hij 36 doelpunten. Eigenlijk vanaf het moment dat hij in Turkije als spits terecht was gekomen, scoorde Arveladze er lustig op los. In 2007 besloot hij zijn carriere bij Levante in Spanje. Echter voor zo’n grote voetballer ging zijn carriere als een nachtkaars uit. Arveladze kwam maar tot 4 wedstrijden en scoorde hier (geheel tegen zijn normale niveau in) geen goals. Hij speelde in zijn gehele carriere 17 seizoenen betaald voetbal. Hierin maakte Shota 291 (!!) goals in 456 wedstrijden. Hiermee is hij de meest succesvolle Georgische voetballer aller tijden. Al komt Kacha Kaladze (o.a. AC Milan) nog aardig in de buurt. Die scoorde veel minder, maar speelde wellicht bij een grotere club.

Shota is een echte Ajacied

Shota Arveladze zal altijd bij Ajax verbonden blijven. Toch won hij in die vier seizoenen in verhouding weinig echte prijzen. In zijn eerste seizoen werd hij dan wel landskampioen (een van zijn 7 nationale kampioenschappen), maar hij won bij Ajax in totaal maar 3 prijzen. In 1998 en 1999 won hij bij Ajax de KNVB beker. Arveladze was een echte publiekslieveling. De man, die in het begin van zijn Ajax tijd, steevast werd vergeleken met Mr. Bean. In inderdaad, als je naar beide kijkt, heeft Shota zeker gelijkenissen met de Britse komiek. Als ik terug kijk naar de wedstrijden van Shota zie ik een sierlijke en tegelijkertijd hardwerkende spits, die hele mooie goals kon maken. Shota was bij vlagen een genot om naar te kijken en op de dag van vandaag overheerst nog steeds de trots dat hij het Ajax shirt vier jaar lang heeft gedragen….