De vergeten voetballer is een speler, die in dienst van Ajax is geweest en die op ons als supporters een onuitwisbare indruk heeft gemaakt. Of een Ajax-voetballer waar wij goede en warme herinneringen aan hebben beleefd, een voetballer die bekend is geworden door een incident of gewoon om zijn verdiensten voor onze mooie club. In deel 18 van deze rubriek richten wij onze aandacht op de man die Jaap Stam moet doen vergeten, maar zelf vergat daarbij ook echt belangrijk te zijn in de wedstrijden. Om een legendarische voetballer te zijn, hoef je niet altijd heel goed te kunnen voetballen.

Legendarisch was zijn bijdrage in het mooie shirt van Ajax. Of moet je in zijn geval juist spreken om de bijdrage die hij juist niet had. Sammy Kuffour was een grote voetballer bij Bayern München. Hij was één van de voetballers die in de voetbalshow van Ajax-Bayern van 1995 (halve finale CL, 5-2) op het veld had gestaan. Met een officiële persconferentie werd in januari 2008 de komst aangekondigd van de ex-speler van het grote Bayern München. Ajax had dan toch eindelijk zijn opvolger van Jaap Stam. Dezelfde soort speler, spijkerhard en een uitstekend voetballer in de tijd van de Duitsers. Echter, de realiteit was anders, gelet op het schamele aantal wedstrijden die hij in het shirt van Ajax uiteindelijk had gespeeld.

Begin van zijn carriere

De kleine Kuffour werd geboren in Kumasi (Ghana). Al snel werd duidelijk dat Sammy goed kon voetballen. Hij was niet super groot, maar wel oersterk. Op zijn zevende begon zijn carrière in zijn geboorteland. In 1990 ging hij naar de rivaal met de legendarische naam King Faisel Babes. Daar verbleef Kuffour maar één seizoen, waarna hij zijn droom kon verwezenlijken. Hij had de mogelijkheid om voetballer te worden in Europa. AC Torino was zijn eerste Europese club in 1991. Hij speelde daar twee jaar in de jeugdafdeling van de Turijnse club. Daar viel Kuffour op door zijn spel. Totdat in 1993 het grote Bayern München aan de poort klopte. Bayern wilde Kuffour graag hebben en had ook een plan met hem. Eén jaar in de jeugd voordat hij door zou stromen naar de selectie. Kuffour hapte direct toe en München was de nieuwe bestemming voor de familie Kuffour.

Ook in München viel de fysiek sterke Kuffour direct op. Het duurde een jaar voordat Kuffour de stap naar het eerste kon maken. Kuffour viel met zijn neus in de boter. Na de legendarische 70-er jaren had Bayern een middelmatige selectie, maar wel vol met oudere topspelers. Spelers als Matthäus, Helmer, Kreuzer, Hamann, Scholl en Papin moesten een nieuw kampioenschap bezorgen. Trapattoni was de Italiaanse coach van Bayern. Een filmpje op Youtube, tijdens een persconferentie van Bayern in dat jaar, is nog steeds voer voor tal van discussies over stress bij trainers. Trapattoni had zeker geen goud in handen. Dat was in het voordeel van de gretige Kuffour. In het eerste jaar van Kuffour werd de club direct door amateurs in de eerste ronde van de beker uitgeschakeld. En uiteindelijk was de 6e (!!) plaats in de Bundesliga hun deel. Een schande vond de boulevardpers van Duitsland het. In totaal zou Kuffour 11 seizoenen bij Bayern blijven. Hierin speelde hij het respectabele aantal van 175 wedstrijden. Hij maakte daarin ook nog eens 7 doelpunten.

De periode na Bayern München

In 1999 was Kuffour nog speler in de beroemde CL-finale tegen Manchester United. Daarin werd kort voor tijd een 1-0 achterstand omgebogen in een 1-2 overwinning voor United. In totaal zou Kuffour 60 CL-wedstrijden spelen. Tevens boekte hij hierin ook nog eens een record door de jongste verdediger te zijn die een doelpunt maakte in een CL-wedstrijd. In 2005 ging de gelouterde Kuffour terug naar Italië. AS Roma was de nieuwe club voor hem. Kuffour koos voor een transfervrije tocht naar de club in “de Laars” van Europa. In zijn eerste seizoen bij de Romeinen had Kuffour nog een redelijke inbreng. Hij speelde in 21 wedstrijden bij AS Roma. Echter in zijn tweede seizoen had Kuffour nog maar weinig zicht op een basisplaats. Hij koos daarop om naar AS Livorno te gaan. Alwaar hij hoopte meer te spelen. Bij Livorno speelde hij in totaal 18 wedstrijden. De gang naar Italië bleek geen gelukkige te zijn. In de zomer van 2007 moest hij een andere keuze maken. Een ander land zou goed zijn, dacht Kuffour. Kuffour dacht rond te zijn met Sunderland, maar dat werd op het laatst afgeblazen. In de winterstop dacht hij toch maar de overstap te maken naar een andere competitie. De bestemming werd Amsterdam….

Een half jaar Ajax

In januari 2008 glom directeur Martin van Geel als een pauw. Kuffour was een grote naam en eindelijk was de opvolger van Jaap Stam gevonden, die eerder gestopt was. Echter, er waren ook direct sceptici. Kuffour had in de seizoenen daarvoor weinig tot niet gespeeld. Ja, Kuffour was sterk, maar kon hij ook mee in het technische spel van Ajax? Die vraag werd snel beantwoord en het antwoord was dan ook meteen erg simpel: Nee! Kuffour kon het tempo en het spel van Ajax absoluut niet aan. Trainer Adri Koster (nu de trainer van Willem II) had in de verdediging de keuze tussen Emanuelson, Van der Wiel, Heitinga, Vermaelen en Bruno Silva. Spelers die beter, vaardiger en vooral sneller waren dan de uitgebluste Kuffour. Ajax werd op drie punten achterstand van kampioen PSV tweede in de competitie. Luis Suarez en Klaas-Jan Huntelaar (toen al) waren de grote mannen van Ajax. Ajax had een mooi elftal (met ook nog Vertonghen, Gabri, Kenneth Peréz, Leonardo en Luque). Kuffour moest de missing-link worden in het graniet van de verdediging. Het werd echter een Zwitserse gatenkaas met de Ghanees. Koster deed nagenoeg geen beroep op de Ghanese voetballer. En zijn carrière ging dan ook na een half jaar Amsterdam als een nachtkaars uit.

Einde carriere

Kuffour dacht nog in Rusland aan de bak te kunnen komen. De club FC Khimki moest het laatste station worden in een lange wereldreis. Echter, toen iedereen dacht dat alles in kannen en kruiken was, kondigde zijn manager aan op 10 september 2008 dat Samuel Kuffour met onmiddellijke ingang gestopt was met voetballen. Dit besluit leek echter buiten de wens van Kuffour om te gaan, omdat Kuffour in januari 2009 nog aan de bak leek te gaan in de Amerikaanse Major League Soccer bij Chicago Fire. Dit liep echter op niets uit. Gedesillusioneerd droop hij af, terug naar Ghana, waarna hij bij Asante Kotoko nog drie maanden voetbalde, voordat zij carrière definitief ophield.

Het was over voor het eens granieten blok van Bayern München. In de Zuid-Duitse stad werd hij een grote meneer, waarna de Amsterdamse supporters hem alleen nog maar herinnerden als een klein duimpje. Een speler die passé was en het hedendaagse voetbal niet meer aankon. Toch kwam hij in januari vol trots binnen in Amsterdam. Hij liet zijn moeder kiezen voor zijn uiteindelijke rugnummer en had de hoop op God gevestigd voor zijn goede spel, maar zelfs onze lieve heer kon geen wonderen verrichten. De supporters zullen hem herinneren met de woorden: “hij kwam, zag en speelde amper”. Triest was het dat de carrière van een grote speler als een nachtkaars uitging. Maar Kuffour gaat toch de geschiedenisboeken in als Ajax-speler.