De vergeten voetballer is een speler, die in dienst van Ajax is geweest en die op ons als supporters een onuitwisbare indruk heeft gemaakt. Of een Ajax-voetballer waar wij goede en warme herinneringen aan hebben beleefd, een voetballer die bekend is geworden door een incident of gewoon om zijn verdiensten voor onze mooie club. In deel 19 van deze rubriek richten wij onze aandacht op een speler die het oogappeltje van de Reynolds tribune was in de Meer. Met zijn onnavolgbare acties en zijn soms weergaloze techniek stal hij de harten van vele supporters. De supporters die 5 minuten later ook wel zijn bloed konden drinken, omdat hij totaal niet thuis gaf.

Zijn werkelijke naam

Het rugnummer 14 is sinds 2007 uit de opstelling genomen door Ajax. Ajax vond dat dat legendarische nummer maar aan één speler verbonden mocht zijn, namelijk aan Johan Cruijff. In het seizoen 1978/1979 behoorde het rugnummer 14 toe aan een speler, die van Chinees/Nederlandse afkomst was. Zijn naam is Tscheu La Ling.

In de vaderlandse pers wist niemand echt hoe zijn naam nou werkelijk geschreven werd. Varianten als Tschen La Ling, Tshen La Ling, Tjeu La Ling en Tscheu-La Ling (met streepje) werden gebruikt. Ling vond het allemaal wel best. Hij maakte zich daar niet druk over, net zoals hij in het veld zich niet altijd druk maakte. Ling was Ling, een vaak onnavolgbare speler. In 2007 gaf hij dan toe, dat zijn naam toch echt officieel Ling Tshen La was, een van origine Chinese naam die “Hij die in het oosten van het bos is geboren bij gunstige wind” zou betekenen. In Nederland was hij vooral bekend onder de naam Tscheu la Ling.

Begin carriere

Ling werd geboren in Den Haag, waar hij ook zijn eerste stappen maakte bij de plaatselijke FC. Ling was al direct een groot talent. Voor een vleugelspeler was hij vrij groot, namelijk 1.88 meter. Met zijn techniek dreef hij vaak zijn tegenstanders tot wanhoop. In 1973 maakte hij zijn debuut voor FC Den Haag. In totaal zou hij in twee seizoenen 42 wedstrijden spelen voor de Residentie-club. Hij maakte daarin 3 goals. Ling deed ook vaak waar hij zelf zin in had. In 1975 was de maat vol. FC Den Haag haalde in mei 1975 de finale om de KNVB beker. Even daarvoor was Ling gesignaleerd in het Haagse nachtleven. Een plek die overigens geen geheimen voor hem kende. Dat bezoekje kwam Ling duur te staan, omdat zijn ploeggenoten met Ling hierover in conflict waren geraakt. De spelersgroep besloot vervolgens om Ling uit de selectie te stemmen en hij miste daarop de bekerfinale. Dat was zeer tegen het zere been van de Chinese Nederlander en hij besloot dat hij nooit meer het shirt van de Haagse club te dragen. Hans Kraay senior besloot hem vervolgens naar Ajax te halen.

Bij Ajax zou Ling de plek over moeten nemen van Johnny Rep. Een zware taak voor de Hagenees, gelet op de vele doelpunten en de prestaties die Rep voor Ajax reeds had geleverd. Kraay senior was inmiddels ingeruild voor de teruggekeerde Rinus Michels. Michels werd bijkans gek van de recalcitrante rechter aanvaller. Ling kwam pas echt tot wasdom toen Michels wegging en de Kroaat Tomislav Ivíc zijn opvolger werd. Onder Ivíc kreeg Ling voor het eerst pas echt de vrijheid die hij graag wilde. Ivíc begreep Ling en voor het eerst betaalde de behendige buitenspeler dit vertrouwen terug met grote prestaties.

Ling bij Ajax

Ling was een plaag voor de vaderlandse en Europese verdedigers.  Ling was vooral befaamd om zijn schaarbeweging. In die tijd was AZ speler (en later international) Hugo Hovenkamp Nederlands beste linksback. Maar ook Hovenkamp kon moeilijk of geen grip krijgen op de grillige Ling. In september 1976 dolde hij de rechtsback van Manchester United in een uitverkocht Old Trafford. Tscheu La Ling passeerde de verdediger met een dubbele schaar, stopte de bal en wenkte de rechtsback om het nog eens te proberen. Ling passeerde hem opnieuw. Dit was Ling ten voeten uit. De wedstrijd ging verloren, maar Ling deed altijd wel iets om het publiek te vermaken. Ling was een vaste waarde bij Ajax, tot het moment dat Johan Cruijff de Meer weer binnen kwam lopen.

Het publiek in de Meer liep vaak met hem weg. Als Ling weer eens een schaar maakte, werd vooral de Reynolds tribune (waar hij graag voor speelde) bijkans gek. Vanaf 1981 kwam Cruijff terug en verloor Ling steeds meer zijn plek. Ook omdat de jonge maar zeer talentvolle Gerald Vanenburg een plek aan de rechterkant veroverde. Het einde van zijn carriere bij Ajax kwam langzamerhand in zicht. Toch  was Tscheu La Ling ook een van de weinigen die het rechtstreeks op durfde te nemen tegen de legendarische Johan Cruijff. Nadat Cruijff maar commentaar bleef geven op manier van biljarten van Ling zou Tscheu La Ling gezegd hebben: “Als je nou je bek niet houdt, dan krijg je een keu in je reet”.

Ling op zijn best

Hoe gek (in de goede zin van het woord) Ling soms was bleek uit de volgende anekdote. In het seizoen 1979-1980 ging Ajax in de winterstop op een onbegrijpelijk trainingskamp naar Ivoorkust. Ajax had zich ingeschreven voor het Kersttoernooi van Abidjan samen met de compleet onbekende Afrikaanse clubs Hearts of Oak, Africa Sports en Asec.

In de finale tegen Hearts of Oak werd Ajax vreselijk benadeeld door de lokale en uiterst partijdige scheidsrechter. Uit het niets kreeg Ajax een strafschop tegen, die ook nog moest worden overgenomen, nadat keeper Piet Schrijvers de bal stopte. Alles wat Ajax was ontstak in woede en in het protest kregen Peter Boeve en Tscheu la Ling de rode kaart. Ling pakte de rode kaart van de scheidsrechter af zodat hij geen andere Ajacieden meer rood kon geven. Met negen tegen elf kwam Ajax zelfs nog op voorsprong ook. Even later werd Simon Tahamata door de spijkerhard spelende Afrikanen neergesabeld. Ling kwam als een speer van de bank met de rode kaart boven zijn hoofd wapperend. Zonder blikken of blozen nam de arbiter de kaart van Ling over en stuurde de speler van Hearts of Oak van het veld. “Ik had nooit verwacht dat hij hun ook een rode kaart zou geven”, reageerde Ling na afloop.

Einde carriere nadert

Halverwege 1982 was het klaar voor Ling bij Ajax. Op Ling werd steeds minder vaak een beroep gedaan. Na 172 wedstrijden, 54 goals en 4 kampioenschappen nam Ling afscheid van zijn club. Voor het eerst in zijn carriere kiest Ling voor het buitenlandse avontuur. Ling kiest voor het Griekse Panathinaikos. In Griekenland redt Ling het niet. In 2 seizoenen speelt Ling nog wel 46 wedstrijden en scoort hij het schamele aantal van 4 goals. Ling voelt zich niet thuis in de Griekse havenstad en in het seizoen 1984/1985 vertrekt Ling naar het Franse Olympique Marseille. De club was die tijd nog niet zo groot als het later zou worden onder de Franse zakenman Bernard Tapie. Wel had de club de Engelsman Laurie Cunningham in de gelederen. Cunningham was een oud international die onder anderen bij Real Madrid en Manchester United had gespeeld. Ling speelde bij vlagen met Cunningham op het niveau wat hij gewend was bij Ajax. In dat seizoen kwam Ling tot 27 wedstrijden en 6 goals. En dat was al veel beter dan in Griekenland. Toch vond Ling het welletjes in de Franse Havenstad. In 1985 ging hij terug naar Nederland om te spelen voor de aartsrivaal van Ajax, namelijk Feyenoord. In de Havenstad zagen de fans nooit echt de kwaliteiten van Ling. In 17 wedstrijden scoorde Ling maar 1 keer en was daarin zelden gelukkig. Hij besloot daarop zijn carriere af te sluiten waar hij begon, namelijk bij de FC Den Haag. Na 10 wedstrijden vond Ling het wel welletjes in het Zuiderpark.

Faillissement

Na zijn carriere belandde Ling pas echt in zwaar weer. Door de vele gokschulden die hij had en verkeerde investeringen raakte Ling financieel aan de grond. Noodgedwongen verkocht hij zijn huis en probeerde hij het met voedingssupplementen. De sportwereld gebruikte bij een aantal sporten reeds deze legale pillen die stimulerend moesten werken. Ling zag daar brood in en stortte zich volledig op dit nieuwe avontuur. Inmiddels is zijn bedrijf uitgegroeid tot een goede lopende onderneming. Tevens is Ling eigenaar van AS Trencin. Die vorig seizoen nog in het nieuws kwamen, omdat deze club Feyenoord uit Europa gooide. Ling werd ook nog bekend in de zoektocht van Ajax voor een nieuwe directeur tijdens de fluwelen revolutie. Johan Cruijff wilde graag Ling in de rol van Directeur. Echter na onderzoek van een bureau werd er door Ajax besloten om niet met Ling in zee te gaan. Dit was op dat moment tegen het zere been van Cruijff, die Ling zelf naar voren had geschoven. Later koos Ajax Marc Overmars, wat achteraf geen slechte keuze is geweest.

Juridische gevechten

De laatste jaren kwam Ling wederom slecht in het nieuws vanwege de rechtszaken die hij had aangespannen. In 2015 door een voormalig compagnon die geld van Ling wilde zien, die Ling in “zijn” Slowaakse club AS Trencin had gestoken. Maar de meest bekende rechtszaak waar Ling in betrokken was, was die met Steven ten Have. Ten Have werd voor het ‘fluwelen tijdperk’ aangesteld als voorzichter van de Raad van Commissarissen van Ajax. Begin van dit jaar kwam eindelijk dan het verlossende woord van de rechtbank dat Ling in het ongelijk werd gesteld m.b.t. smaad van Ten Have richting Ling. Ling spande een rechtszaak aan tegen Ten Have, omdat die hem tijdens bijeenkomsten met de supporters en de ledenraad in verband zou hebben gebracht met omkoping. Ling vond dat zijn eer en goede naam daarmee waren aangetast en eiste rectificatie. Hij verloor die strijd.

Ling zal vooral herinnert worden (zeker door de supporters die in de jaren eind 70, begin 80 in de Meer al aanwezig waren) als een onnavolgbare balkunstenaar, die er alleen zin in moest hebben. Was Ling geconcentreerd dan was hij de beste rechtsbuiten op de Nederlandse velden. Was dat niet het geval en had Ling er geen zin in, dan floten de supporters hun vingers stuk. Ling was gewoon Ling, een echte publiekslieveling!

Ling scoort tegen Feyenoord