Wekelijks verschijnt er op Ajax.nl een nieuw artikel over een team van De Toekomst. Deze week wordt Ajax O9 uitgelicht. Afgelopen zaterdag ging het team van trainer Rik Verhage al vroeg op pad naar Arnhem.

In de onderbouw staat naast de voetballende ontwikkeling van de talenten ook respect centraal. Doordat er in de opleiding van Ajax veel nationaliteiten rondlopen, is het zaak om goed met elkaar om te gaan en elkaars culturen te respecteren. “We willen dat de jongens goed met elkaar omgaan en dat onze kleedkamer een veilige omgeving is. Wij noemen het ook wel ons huis. Met een A4-papier is aangegeven wie waar zit, en wat de toekomstdromen zijn. Ook staat er een grote foto op van het idool van de jongens.”

Het doel van dit seizoen is simpel: ongeslagen kampioen worden. De afgelopen twee seizoenen lukte dat Ajax O9 al en dat is ook voor dit jaar het plan. Maar daarnaast vormt ook respect naar elkaar toe een belangrijk onderdeel in het proces. In de kleedkamer hangt op een bord een foto met vlaggen van alle nationaliteiten die op De Toekomst rondlopen. In het midden van de foto staat: ‘Wij zijn één familie!’. “Het is belangrijk dat wij elkaar helpen, in én buiten het veld. Ook moeten we elkaar aanspreken op ons gedrag. Zo komen wij weer een stapje dichterbij ons droomdoel.”

In de bus tijdens de terugreis naar Amsterdam, met een ruime overwinning op zak, komt het best mogelijke voorbeeld, wat betreft het ‘Wij zijn één familie’- en respect-gedeelte. “In de bus is het een groot feest. Je zou verwachten dat de jongens uitgeput zijn na al het harde werk, maar niets is minder waar. Er wordt gelachen, maar ook gezongen. ‘Trainer Rik, Rik, Rik bedankt’, en zo komt de hele staf voorbij. Als bijzondere afsluiter is er een ode aan Abdelhak Nouri. ‘Appie, Appie, Appie, Nouri, Nouri, Nouri’. Er wordt geklapt, de trainers kijken met een trotse glimlach achterom. “Bijzonder, toch?”, besluit O9-trainer Verhage.