‘Voetbalkenner’ Arno Vermeulen, eenzijdige criticaster van het eerste uur als het gaat over Plan Cruijff en de Fluwelen Revolutie heeft zich vandaag, tegenover de NOS kritisch uitgelaten over Ajax. Met name Frank de Boer moest het ontgelden bij de analist. Ajax verloor gisteren met 2-3 van Rapid Wien, voornamelijk door persoonlijke fouten en zagen hun doel, het plaatsen voor de groepsfase van de Champions League, in duigen vallen.

“Het kan misgaan met De Boer. Afgelopen jaar heeft Ajax niks gewonnen en was het slecht. Het moest beter en na een dramatische start is het leed al geleden. Zondag wacht AZ. De kritiek kan heviger worden, intern is er veel aan de hand. Wijkt De Boer af van de lijn Cruijff, wat is de rol van Tscheu La Ling? De vraag is hoe al die zaken zich gaan ontwikkelen. Het gevolg kan een tussentijds vertrek zijn. Dat sluit ik niet uit. Het gaat niet goed en hij kan zelf zijn conclusies trekken. Vier landstitels is knap, maar Europees heeft De Boer Ajax niet verder kunnen helpen. Frank is zelfkritisch. Als blijkt dat het huwelijk niet goed is, zal De Boer een echtscheiding aanvragen”, vertelt Vermeulen.

Ook over het spelersmateriaal van Frank de Boer is Vermeulen kritisch. “Spelers worden heel snel omhoog geschreven en ook intern opgehemeld. Achteraf blijken die spelers helemaal niet zo goed. Kijk naar Stefano Denswil, Nicolai Boilesen en Lucas Andersen”, aldus Vermeulen. “Ajax had Heitinga niet moeten halen. Hij lijkt al jaren niet fit en heeft twee jaar bijna niet gespeeld. Het halen van een routinier is functioneel als hij nog topfit en in volle glorie is, zoals Frank Rijkaard.”

De analist begrijpt ook weinig van het aankoopbeleid. “Neem John Heitinga als voorbeeld. Die koop je om iets toe te voegen op het niveau van de Champions League, tegen Excelsior heb je hem niet nodig. Maar hij speelt niet tegen Rapid. Vorig jaar hetzelfde met Niki Zimling. Het gevolg is een krankzinnig jong team.” Ajax nieuws Ajax1.nl