Drie dagen na de spectaculaire topper tegen PSV (3-1), waarin het gaat met de koploper werd verkleind tot twee punten, moet Ajax weer aan de bak tijdens de midweekse wedstrijd tegen FC Emmen. Vermoedelijk zal Ajax in een gewijzigde opstelling aan de aftrap verschijnen.

Ten Hag kan in ieder geval geen beroep doen op de geschorste Noussair Mazraoui, die zondag een rode kaart kreeg en twee wedstrijden geschorst is. We hebben daar natuurlijk opties, met Rasmus Kristensen en Joël Veltman”, zei Ten Hag al tegen De Telegraaf. “Dat zat sowieso al in ons achterhoofd. Je kunt het niet elke keer met dezelfde elf doen. Zeker in deze fase van de competitie waarin je ook schorsingen kunt krijgen. Dat is heel normaal, daar moet je op kunnen inspelen.”

Verder lijkt het aannemelijk dat de oefenmeester Hakim Ziyech extra rust gunt. De Marokkaan kon na een blessure maar net op tijd klaargestoomd kon worden voor PSV en werd afgelopen zondag nog naar de kant gehaald. Zijn plek wordt vermoedelijk ingenomen door Kasper Dolberg. Hierdoor zulllen Dusan Tadic weer op de linkerflank en David Neres aan de rechterkant komen te spelen.

Nu het gat met PSV weer overbruggelijk lijkt, is het zaak om geen schade op te lopen tegen laagvlieger Emmen, beseft Ten Hag. “De punten zijn duur. Dat geldt bovenin, maar ook onderin. In deze fase van de competitie zijn alle wedstrijden zwaar en moeilijk. Wij zitten in de positie dat we voor drie prijzen kunnen gaan. Dat willen we zo lang mogelijk doen. Sterker, uiteindelijk moet het iets opleveren.”

Vermoedelijk opstelling Ajax tegen Emmen: Onana, Veltman, De Ligt, Blind, Tagliafico, Van de Beek, Schöne, De Jong, Neres, Dolberg, Tadic,