Ajax stond voor een belangrijke avond in de Champions League. Na de nederlaag in Amsterdam moest Ajax eigenlijk winnen. Chelsea was in vorm, dus de opdracht vooraf was niet eenvoudig. Ten Hag stond voor de lastige keuze om de juiste formatie te kiezen. Waar Ten Hag eerder koos voor de “Europese” variant, viel de keuze nu op de “Nederlandse” variant. Dus met Ziyech op 10, Promes op links, Neres op rechts en Donny naast Ziyech op het middenveld. De grootste verrassing was wellicht de keuze voor Mazraoui op de rechtsback plaats. Dit ging ten koste van Dest. De wedstrijd stond onder leiding van de Italiaan Rocchi. De scheidsrechter waar Chelsea goede herinneringen aan had beleefd in het verleden. Ten Hag vond dat Ajax er klaar voor was. En hij zag ook de mogelijkheden met het opstellen van Ziyech op 10. Het enige minpunt vooraf was dat Ajax niet ondersteunt werd door haar fanatieke aanhang. Dat was echt een aderlating.

Ajax begint geweldig

De intentie van Chelsea zag je al direct vanaf het begin. Het voetbal van Ajax moest van achteruit afgestopt worden. Maar binnen 2 minuten lag de bal er al direct in bij Chelsea…. Promes mocht een vrije trap aan de zijlijn nemen halverwege de helft van Chelsea, die direct voor de goal werd geslingerd. Abraham schampte de bal heel licht aan en keeper Kepa was kansloos… 0-1! Ajax leek nog met het juichen bezig te zijn, toen Chelsea vol de aanval zocht. Een minuut na de goal van Ajax lag de bal alweer op de stip voor de neus van Onana. Veltman gleed (met twee benen) veel te wild in op Kovacic en Rocchi kon niet anders dan een penalty geven. Jorginho benutte het buitenkansje koelbloedig… 1-1! Veltman had het heel zwaar. Chelsea zette steeds druk op de centrale verdediger en daar had hij veel moeite mee. In de 13e minuut leek Chelsea de tik nog groter te maken. Chelsea combineerde snel en vond Abraham in het midden. Gelukkig voor Ajax stond de spits van Chelsea buitenspel. Meteen daarna was er een grote kans voor Ajax, toen Tadic uit kon halen net op de rand van het strafschopgebied. Helaas schoot de spits van Ajax over.

Ziyech!

In de 19e minuut stond Ziyech op. De spelmaker van Ajax liet weer eens zien wat een fabelachtige traptechniek hij heeft. Ziyech zag de beweging bij Promes en gaf de bal werkelijk loepzuiver voor. Promes wachtte en wachtte om uiteindelijk van heel dichtbij de bal met zijn hoofd in te knikken… 1-2! Nu had Promes zijn goal wel. Het was absoluut geen buitenspel, dus na een minuutje afwachten kon Ajax definitief voor de tweede keer juichen. Na de goal zag je goed dat Ajax ook snel druk zette op de zwakke plek bij de Engelsen, namelijk de achterhoede. Abraham bleef het proberen om in eigen goal te scoren. Hij kopte na 26 minuten weer net naast…. zijn eigen goal. Veltman kreeg de eerste gele kaart van de wedstrijd na een overtreding op Willian. Ook Blind kreeg een snelle gele kaart van Rocchi. De Italiaan die zichtbaar tot ergernis van de Ajax-spelers veel tegen Ajax floot.

De meester staat op

In de 34e minuut stond de meester wederom op. Een overtreding op Tadic bijna op de achterlijn. Ziyech ging achter de bal staan en het oog van de meester zag de opening. Ziyech schoot de bal werkelijk ongekend van schoonheid via de paal en Kepa in de goal…. 1-3!! Wat een weelde! Ajax dook de kleedkamer in met een 1-3 ruststand.

Na de rust waren er bij Ajax geen wissels. Alonso was er uit gehaald door Lampard voor Reece James. In de eerste minuut liet Zouma bijna iedereen zijn hielen zien, maar gelukkig voor Ajax schoot hij ruim over. Het publiek op Stamford Bridge schrok een beetje wakker. Chelsea ging de druk opvoeren op de goal van Onana. Abraham was er op randje buitenspel dichtbij, maar Onana redde. Op dat moment miste je de eigen aanhang, want het Chelsea publiek voelde dat er wat te halen viel. Op het moment dat Chelsea dichtbij de treffer was, sloeg Ajax in de 55e minuut keihard toe. Ziyech kreeg de bal aan de rechterkant en passte keihard in op de vrijstaande Van de Beek. Donny bedacht zich geen moment en schoot de bal keihard in de verre hoek…. 1-4! Ajax had haar riante voorsprong en wist nu dat Chelsea moest komen. En dat begrepen de Engelsen maar al te goed. In de 62e minuut scoorde Chelsea door een doelpunt van Azpilicueta. Ajax kreeg de bal niet weg en bij de tweede paal stond de aanvoerder heel erg vrij om de bal in te tikken… 2-4! Even was er nog twijfel op mogelijk buitenspel, maar dat werd snel weggewuifd door Rocchi.

Rocchi drukt zijn stempel

In de 66e minuut sloeg de vlam (negatief) in de pan voor Ajax. Eerst maakte Blind een te late tackle op Abraham. En in het vervolg werd de bal op de hand van Veltman geschoten. Blind kreeg rood en vervolgens kreeg Ajax ook nog een penalty tegen. Ongeloof werd alsmaar groter toen ook Veltman nog rood kreeg. De penalty werd feilloos ingeschoten door opnieuw Jorginho… 3-4! Vanaf dat moment werd de druk enorm groot op de goal van Onana. Dat resulteerde in een corner van Chelsea. De bal ging uit de corner op de lat, waarbij de rebound door Reece James werd ingeschoten….4-4! In de 78e minuut leek het over met Ajax, toen Azpilicueta de bal inschoot. Echter, het zat Ajax dan ook een keer mee, want onderweg was de bal via de hand aangeraakt door Abraham. De treffer ging dan ook niet door. De sensatie was bijna compleet toen Alvarez uit een scrimmage uit kon halen. Kepa redde de bal en tikte de bal uit de hoek. Twee minuten later schoot Mazraoui de bal in de handen van Kepa.

Onana redt Ajax

In de laatste minuut van de reguliere tijd redde Onana weergaloos op een schot van Batshuayai. Die kon de bal aannemen, wegdraaien en inschieten. Maar Onana redde de bal. Tot ongeloof van alles wat Chelsea was, kwamen er maar 4 minuten blessuretijd bij. Dit was dan ook een van de weinige voordelen die Ajax van het arbitrale duo kreeg. In de vier minuten kwam Ajax niet meer in gevaar. Maar het chagrijn zal overheersen na de laatste 30 minuten. Want wat bovenaan staat is dat Ajax geweldig heeft gespeeld. Ook na de twee rode kaarten. Daar mogen alle supporters trots op zijn.