Vandaag is het tijd om te gaan polsen in het Downtown Orlando, hoe het met voetbal gesteld is in Amerika. Of de mensen Ajax kennen is pas de tweede vraag, voetbal staat hier nog niet zo op de kaart als in Europa, ondanks dat de interesse groeit.

Downtown Orlando, niet gelijk wat ik verwacht had van een grote stad in Amerika. Het bruist hier vooral op de International Drive, waar al het amusement te vinden is.

Ik kom aan in een stad die net uit de grond gestampt lijkt te zijn. Het hoogtepunt van deze stad is het meer, Lake Aola, wat omgeven wordt door een mooi stadspark en de kleine klassieke Amerikaanse straatjes die soms verschijnen tussen de hoge gebouwen. Het is net de omgeving rondom de Amsterdam Arena, waar ik vooral mensen tegenkom die hier werken. Overal wordt gebouwd en je merkt aan alles, dat dit een stad in opbouw is.

Als ik mensen vraag over “soccer” is het antwoord vaak verdeeld, ze kennen het, maar zijn toch meer geïnteresseerd in de andere sporten, die hier al wat langer bekend zijn. Als je ze verder vraagt over Ajax, zie ik telkens een verbaasde blik bij iedereen. Amsterdam wordt herkend, maar Ajax? Ze weten vaak nieteens hoe ze het moeten uitspreken. Ik snap steeds wat beter waarom Ajax hier in Amerika wil gaan opereren.

Onderweg naar het stadion zie ik overal flyers die het basketbal hier promoten, maar dan eindelijk zie ik in de verte het moderne stadion van Orlando City FC. Omringd door palmbomen en zonovergoten. Ze zijn druk bezig met het gras, want morgen komt er een belangrijke grootmacht uit Europa, ons aller Ajax!