Ajax ging in de derde ronde van de competitie op bezoek in Zwolle voor de wedstrijd tegen PEC Zwolle. Deze wedstrijd was vooral voor de Zwolse dames pikant, omdat vier maanden geleden de bekerfinale ook tussen deze twee ploegen ging. Toen was het Ajax dat in de dying seconds van de bekerfinale toesloeg via buitenspeelster Lewerissa. De verslagenheid was toen enorm bij de dames uit Zwolle. De Zwolse dames zinden dus op wraak. De Ajax vrouwen waren dus gewaarschuwd voor een tot op het bot gemotiveerd PEC Zwolle.

Herhaling van de bekerfinale

De beginfase van de wedstrijd was rommelig. Beide ploegen begonnen onrustig en erg onzorgvuldig. Eerste kansje was een kopbal van verdedigster De Sanders die in de handen van de Zwolse keepster eindigde. Nog geen minuut later gevolgd door een grote kans voor Lewerissa. Daar waar de kleine aanvalster vier maanden geleden nog zo doeltreffend was miste ze nu oog-in-oog voor keepster Olthof van PEC Zwolle. Daar waar Ajax de kans niet verzilverde had de Zwolse middenveldster Dominique Bruinenberg binnen 10 minuten geen moeite om de Amsterdamse keepster Kop te verschalken. Door slordig balverlies op het middenveld van Ajax zag Bruinenberg dat Kop veel te ver voor haar doel stond. De hoge bal vloog over de Ajax keepster in het doel…1-0! Het was ook exact het begin als vier maanden geleden. En om die wedstrijd terug te halen, reageerde Ajax net als toen heel snel.

Uitblinkster Salmi

In de 17e minuut kreeg Marjolijn van de Bighelaar de bal op de rand van het Zwolse strafschopgebied. De Amsterdamse technicus bedacht zich geen moment en plaatste de bal met een keurige boogbal hoog in het dak van de goal…. 1-1! Ajax had wederom een prima antwoord op een snelle Zwolse voorsprong. Na de treffer ging Ajax door met voetballen waarbij vooral het spel van Ajax rechteraanvalster Iina Salmi opviel. De Finse liet bij vlagen zien dat ze heel goed kan voetballen. De meeste voetballende acties beginnen bij Salmi. De Finse is bijna altijd in beweging. En is daardoor een plaag voor de tegenstander. De 25-jarige Salmi kwam in 2018 over van de Finse club PK-35.

In 27 minuut stoomde rechtsback Van der Most op. Van der Most was veel sneller dan haar tegenstandster en liep rechts het doelgebied in. Zij liep op de Zwolse keeper af, die het schot vervolgens niet onder controle kreeg. De bal viel voor de voeten van Ajax-spits Ellen Jansen en die liet deze kans niet liggen. Zij schoot de bal van heel dichtbij in de goal…. 1-2!

Genadeklap net voor de rust

In de 34e minuut was het goed dat er geen VAR was toen de Zwolse spits werd neergelegd in het strafschopgebied van Ajax. Zwolle raakte er niet van slag en sloeg in dezelfde aanval direct toe. Een goede voorzet op spits Rebecca Doejaaren werd met het hoofd knap afgemaakt…. 2-2!

In de 42e minuut was het uitblinkster Iina Salmi die een zeer goede eerste helft bekroonde met een doelpunt. Zij profiteerde van een fout in de verdediging van Zwolle en liep alleen op de Zwolse keepster af. Salmi bleef kalm en schoot de bal keurig in de linker benedenhoek… 2-3! Ruststand in Zwolle was 2-3 in een zeer vermakelijke wedstrijd. Daar waar de wedstrijd van vorige week tegen Heerenveen een draak van een wedstrijd was, genoten de paar honderd supporters van een leuke eerste helft. Dat het hier en daar niet altijd vloeiend ging, deerde de enkele Amsterdamse supporters niet. Hun club stond bij de rust terecht op voorsprong.

Sterk begin tweede helft

Ajax begon de tweede helft goed. Ajax had veel balbezit. Na drie minuten in de tweede helft was het bijna gedaan met de spanning. Een uitstekende actie van linkerspits LewerissaĀ  eindigde bij Salmi die voor Ajax helaas in buitenspelpositie stond. De treffer ging dus terecht niet door. Echter de druk van Ajax bleef toenemen. In de 52e minuut kreeg Zwolle de bal niet weg. Via een kluts met een verdedigster en de keepster bleef de bal hangen op de rand van het strafschopgebied. Vanity Lewerissa bedacht zich geen moment en kopte de bal eenvoudig in het lege doel… 2-4!

In de 59e minuut werd doelpuntenmaakster Lewerissa vervangen door Eshly Bakker. In de 63e minuut bood spits Ellen Jansen invalster Eshly Bakker de kans op de 2-5. Helaas was de bal net niet op maat voor de Ajax buitenspeelster. Ajax was tot nu tijd heer (of is het in dit geval vrouw?) en meester. Uiteraard is het prettig als je voor staat, maar de combinaties liepen soms erg goed bij de Ajax vrouwen. In de 67e minuut werd rechtsback Liza van der Most vervangen door Linda Bakker. Gaandeweg het einde naderde ging de druk van het moeten er bij de Ajax-dames wel een beetje vanaf. Niet dat PEC Zwolle beter werd, daar was Ajax gewoon veel te sterk voor. In de 75e minuut ging uitblinkster Iina Salmi van het veld. Haar vervangster was Lucie Vonkova.

Prima start van de competitie

De Ajax dames hebben zich uitstekend gerevancheerd voor de wedstrijd van vorige week. De ploeg van trainer Danny Schenkel had het alleen in het begin van de wedstrijd lastig. Maar in de overige speeltijd waren ze absoluut de bovenliggende partij. Met 7 punten uit drie wedstrijden is dit een prima begin van de competitie. En ook het spel in het merendeel van de wedstrijd belooft een mooi vervolg van deze competitie.