Handbalopstelling

0-3, 0-2, 0-1 waren de uitslagen van de afgelopen drie jaar tussen VVV en Ajax. Trainer Ten Hag had drie wijzigingen doorgevoerd. Dest, Schuurs en Promes begonnen in de basis voor Veltman, Mazraoui en Neres. Dolberg, die in de belangstelling van Nice en Hoffenheim staat, zat niet bij de selectie. VVV had in de laatste wedstrijd tegen Sparta in een soort handbalopstelling gespeeld. De verwachting was vooraf dat het spelbeeld hedenavond hetzelfde zou zijn. Daarom was de keuze voor Dest wel logisch, omdat hij meer diepgang heeft dan Veltman.

Verwacht spelbeeld

En vanaf de eerste minuten klopte het bovenstaande beeld. Ajax had de bal en probeerde te voetballen en VVV had 10 tot 11 man voor de eigen goal. Alle veldspelers stonden vaak op de helft van VVV. Ajax loerde op de ene opening om de wedstrijd open te breken. Eerste schietkans(je) was na 7 minuten voor Perr Schuurs, maar die bal was een makkelijke prooi voor de keeper van VVV, Kirschbaum. Na 15 minuten zag het er naar uit dat het een lastige wedstrijd zou gaan worden. VVV gokte op de counter, die er ook steeds vaker kwam. Na 19 minuten was er een veelbelovende aanval via Promes, die op de rand van het strafschopgebied werd gestuit. Een vrije trap was het gevolg, waar Marin achter de bal ging staan. Maar de bal ging via de muur naast. Na 26 minuten was daar de eerste (terechte) gele kaart voor Lisandro Martinez, omdat hij aan de verkeerde kant stond te dekken en zo zijn tegenstander moest vasthouden.

Ziyech opent de wedstijd voor Ajax

Een minuut later was daar de eerste grote kans voor Ajax. Een goede voorzet op Promes werd niet op waarde geschat en kon zodoende door de nieuwe aankoop helaas niet worden verzilverd. Drie minuten later was daar de kans op de 0-1 voor Dest, maar die faalde jammerlijk voor Kirschbaum. Van Ooijen deed zijn reputatie eer aan door zijn zoveelste overtreding te maken. Deze was ook goed voor geel. Promes had last van een eerdere botsing en moest zich laten vervangen door Neres. Ook Van de Beek kreeg geel voor een tik op de enkel van zijn tegenstander. In de 43e minuut verspeelde Blind op een knullige manier de bal achterin. Hij herstelde dat foutje meteen en gaf een heerlijke crosspass op Ziyech. Ziyech zocht zijn tegenstander op en schoot na een pass van Tadic de bal kort in de rechterhoek….. 0-1! Ajax ging de rust in met een voorsprong.

Ajax vergrootte na drie minuten de voorsprong

Ajax begon de tweede helft in dezelfde opstelling zoals het ook de eerste helft beëindigde. In de 47e minuut was daar dan de kans op de 0-2. Tagliafico schoot en de bal werd door de hand van een VVV speler geblokt. Er was voor Makkelie geen twijfel over mogelijk. Dit was een terechte penalty. Tadic schoot de bal onberispelijk in… 0-2! Ajax gaf daarna het sein voor een overrompeling. Martinez kopte de bal uit een corner net naast.

Uit het niets werd VVV twee keer gevaarlijk voor de goal van Onana, die beide keren knap redde. Ajax kwam even onder druk te staan. VVV voelde dat er toch nog wat te halen viel. Ziyech liet zich vervangen na een eerdere charge op zijn enkels. Ten Hag wilde ook geen onnodig risico nemen met de Marokkaan. Huntelaar was zijn vervanger.

Ajax nam het heft weer in handen. In de 65e minuut gaf Blind de bal aan de linkerkant op Tagliafico die de vrijstaande Huntelaar zag staan…. 0-3! Wat opviel was de ontwikkeling van Tagliafico in een paar wedstrijden. De Argentijn begon het seizoen wat weifelend, maar hij liet vandaag op het afschuwelijk slechte veld van VVV zien, dat hij inmiddels een grote mijnheer in het voetbal is geworden. Het opkomen van Nico is een enorm machtig wapen geworden voor het Ajax van Erik ten Hag.

Het debuut van Edson Álvarez

In de 73e minuut was daar dan eindelijk het debuut voor Edson Álvarez. Hij kwam in het veld voor Martinez. VVV werd nog gevaarlijk, maar Onana redde knap, voordat Soriano wellicht kon scoren. Tagliafico miste na een heerlijke pass van Marin de kans op 0-4. Na een knappe draaipartij van Van de Beek pikte Neres de bal op in het strafschopgebied. De Braziliaan liet even zien wat hij kan in de kleine ruimte. En hij schoot de bal heerlijk binnen… 0-4! Ajax ging lustig door met combineren. Tagliafico testte Kirschbaum na een tikki-takka aanval van Ajax over vele schijven. Helaas voor Onana en Ajax deed VVV in de persoon van Linthorst kort voor tijd nog wat terug… 1-4! De keeper van Ajax was weer gebrand op een clean-sheet, maar slecht dekken stond dat in de weg. Deze goal was ook direct het slotakkoord.

Deze editie van VVV-Ajax is wel eens lastiger geweest. Maar de lijn van afgelopen seizoen, waarbij ze na een Europese wedstrijd ook in de competitie won, werd gewoon doorgezet. Het is niet altijd goed, maar ze zijn nog altijd zoveel beter als de tegenstander. Je merkt aan bepaalde spelers dat ze nog aan het zoeken zijn. Maar de combinaties waarmee de supporters vorig seizoen al verwend werden, zag men nu ook weer terug. In het verleden werd er in dit soort wedstrijden nog wel eens punten verloren. Maar vandaag op een erbarmelijk veld won Ajax redelijk eenvoudig.