In de nieuwe NUsport blikt Jan Vertonghen terug op het turbulente voorbije halfjaar. De steunpilaar van Ajax bekent na afloop van het thuisduel tegen NEC (1-1) van 4 december 2010 er helemaal doorheen te hebben gezeten.

Toch heb ik toen niet aan een vertrek gedacht. Geen moment”, zegt de Belgische centrale verdediger.

“Juist als het slecht gaat, heb ik zoiets van: laat ik nog maar twee, drie jaar blijven hier. Het lukte me niet om het team mee te krijgen. En dat eis ik van mezelf.”

“Soms ging ik zelf ook finaal onderuit. AZ-uit was echt mijn slechtste wedstrijd in járen. Dra-ma. Ik heb geen enkel duel van Pellè gewonnen. Blijf jij nog maar even Jan, dacht ik.”

Extreem groot

Vertonghen vindt dat zijn oude trainer Martin Jol, die na het duel tegen NEC opstapte, weinig verweten kan worden.

“Ik snap dat het moeilijk was voor Jol, hij heeft zóveel over zich heen gekregen. Ik heb persoonlijk veel aan hem te danken. Hij gaf me een vaste positie, veel vertrouwen en ik heb veel van hem geleerd.”

Een paar dagen na het echec tegen NEC richtte Ajax zich onder Frank de Boer weer op bij AC Milan (0-2). “Na de die winst zag ik het meteen weer zitten. Al voelde ik ook iets van schaamte richting Jol. Het verschil was extreem groot, misschien wel té. Ik heb veel respect voor Jol en vond dat we op die manier een beetje afbreuk doen aan hem.

Vertrouwen

Vertonghen is vol goede moed dat Ajax na de winterstop de ingezette lijn voortzet. “Dat potje tegen AC Milan hadden we nodig. Iedereen heeft nu het vertrouwen dat we op de goede weg zijn. Dat we weer op Ajax beginnen te lijken.”