Jan Vertonghen staat op 30 april voor met Tottenham Hotspur tegenover Ajax, tijdens de eerste ontmoeting in de halve finale van de Champions League. De 31-jarige verdediger is een van de vier oud-Ajacieden bij de Londenaren die waarschijnlijk net iets meer naar de duels uitkijken dan de rest.

Vertonghen heeft nog altijd warme gevoelens voor zijn oude club. “Het zal heel raar zijn om zo tegen Ajax te spelen”, zegt de Belg na de wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Manchester City (1-0 verlies) tegenover de camera van Ziggo Sport. “Dat is superbijzonder. Zowel uit als thuis zal het heel apart worden, ik ken nog veel mensen daar, ook in het team. Ik heb onder meer een heel goede band met Daley Blind, we gaan ook buiten het voetbal goed met elkaar om.”

Een duidelijke favoriet is er volgens Vertonghen niet. “Het is een beetje fifty-fifty, denk ik. Als je me dit aan het begin van het seizoen had gevraagd, had ik direct ja gezegd. Maar als je ziet hoe Ajax de laatste maanden speelt in de competitie en vooral in Europa… Dan is het geen indekken, het is gewoon de realiteit dat Ajax verdiend heeft gewonnen in die twee rondes.”

“Als Ajax in de Premier League zou spelen, zouden ze ook meespelen om de top 4 of de top 6. Dat weet ik honderd procent zeker. Ik denk dat het voor de neutrale liefhebber een heel leuke wedstrijd wordt.”