Vanavond was Jan Vertonghen te gast in De Wereld Draait Door, waarin hij sprak over een mogelijke transfer, zijn liefdesleven en natuurlijk de aanstaande ontknoping in de Eredivisie.

Uitslapen, boodschappen doen, lekker lunchen, naar de kapper gaan. Het lijken activiteiten uit een dag van een normaal mens, maar op een dinsdag is Vertonghen ook een doodgewoon mens. Op dinsdag is de Ajax-selectie altijd vrij en ook de aanstaande kampioenschapswedstrijd tegen FC Twente verandert hier niks aan. “Het is niet goed om dingen ineens anders te gaan doen dan normaal”, aldus de Ajacied. Dus werd het een dagje luilakken voor Jan, al moest hij dus ‘s avonds wel komen opdraven in het avondprogramma van Matthijs van Nieuwkerk. En ook dit deed hij gewoontjes op zijn fiets.

Ook in het programma wordt niet alleen over voetbal gesproken, maar komen tevens de normale dingen in het leven aan bod. “Het is voor een voetballer erg fijn om over andere zaken te praten, vooral wanneer het zo hectisch is als nu”, aldus de Belgische verdediger. Zo leren we ook Sophie de Vries, de vriendin van Jan Vertonghen, kennen. De twee ontmoetten elkaar op de middelbare school in de Bijlmer waar ze allebei een vwo-opleiding genoten. Sophie is inmiddels werkzaam in de theatersferen en het stel is dan ook behoorlijk vaak in het publiek van een voorstelling te vinden. Wanneer Sophie vertelt dat zij voor volgend jaar al een project heeft in Amsterdam, komt uiteraard de toekomst van Jan Vertonghen ter sprake.

Ook Vertonghen heeft gelezen dat Manchester City bovengemiddelde interesse in hem heeft. Toch denkt de aanvoerder van de Ajax nog niet aan een transfer. “Ik hoor helemaal niks van andere clubs. Als een club interesse heeft moeten ze bij mijn zaakwaarnemer zijn, mijn nummer hebben ze niet. Ik heb mijn zaakwaarnemer gezegd dat ik tot 16 mei (de dag na het duel om het kampioenschap, red.) niks wil horen en daarna zie ik wel wat er op mijn pad komt. Dan ga ik rustig naar de aanbiedingen kijken en maak ik een weloverwogen keuze.”

Ook het feit dat de Belgische speler bij een club als Manchester City een veelvoud kan verdienen van wat hij momenteel bij Ajax opstrijkt, brengt hem niet in verwarring. “Natuurlijk is geld leuk, maar het gaat erom of je een goed gevoel hebt bij een club. Bovendien heb ik een fantastisch huis hier in Amsterdam en leid ik niet zo’n luxe leven. Met het geld dat ik nu verdien red ik het meer dan aardig.”

Betekent dat dan dat hij Ajax niet zal verlaten deze zomer? “Ajax is een geweldige club. Ik speel al 8 jaar hier en ik geniet nog elke dag van alles en iedereen. Natuurlijk is het voor de supporters fantastisch als een speler zijn leven lang voor de club blijft voetballen, maar ook ik heb ambities. Ajax is sportief gezien niet meer de club die het een tijd terug was en dus wil ook ik de top proberen te bereiken. Ik wil kijken of ik het niveau aankan, dat een aantal jaren volhouden en dan weer terugkeren”, aldus de Ajacied in hart en nieren.

Vertonghen is ook nog zo aardig geweest om een klein presentje namens Ajax mee te nemen om De Wereld Draait Door te feliciteren met het krijgen van de Zilveren Nipkowschijf, de prijs van tv-critici voor het beste Nederlandse tv-programma. Als cadeau overhandigt hij Matthijs van Nieuwkerk het nieuwe uittenue van Ajax met rugnummer 3 en het opschrift ‘DWDD’. Hierbij merkt Vertonghen wel op dat er momenteel nog maar twee sterren op het shirt staan. “Na zondag zijn dat er drie. Het komt allemaal goed.”