Aan de hand van Jan Vertonghen sleepte Ajax op 15 mei op heroïsche wijze de dertigste landstitel in de wacht. De ijzersterke Belg stond in de Amsterdam ArenA tegen FC Twente (3-1) symbool voor de wederopstanding onder Frank de Boer. Een transfer naar de Europese top leek een kwestie van tijd, maar bleef uit omdat de verdediger kieskeurig én nog niet uitgeleerd was.

Met Ajax-FC Twente op het programma vragen de Amsterdamse fans zich vertwijfeld af waar de Vertonghen van vier maanden geleden is. „Het irriteert mijzelf misschien wel het meest dat ik onder mijn niveau speel”, aldus de Vlaming.

‘Gemaakte leider’

De Belg woont inmiddels al zo lang in Amsterdam, dat hij de houding van de gemiddelde Ajax-fan kent: meedogenloos kritisch. De voormalige publiekslieveling zou – nu zijn spel tegenvalt – een ’gemaakte leider’ zijn en misschien meer middenvelder dan verdediger. „Ik hoorde al dat Ajax me beter had kunnen wegdoen”, lacht hij als een boer met kiespijn. „Het slechtste wat ik nu kan doen, is aan mezelf twijfelen.”

Lees het volledige verhaal over Vertonghen in de wakkere krant van Nederland.

Foto: Afdb ~ Oscar