Voor België wordt het aankomende vrijdag erg spannend. De ploeg van Georges Leekens moet in eigen huis winnen van Turkije om uitzicht te houden op deelname aan het EK van volgend jaar en de bondscoach heeft zijn team in grote lijnen al in zijn hoofd zitten. Leekens twijfelt enkel nog over de linksbackpositie: zet hij Thomas Vermaelen daar neer, of Ajacied Jan Vertonghen?

De verdedigers van Arsenal en Ajax spelen bij hun clubs centraal in de verdediging, maar daar heeft Leekens al voldoende spelers. De bondscoach kiest voor het centrale duo Vincent Kompany/Daniel Van Buyten en daardoor moeten Vermaelen en Vertonghen uitwijken. Eerstgenoemde is net terug van een zware achillespeesblessure, terwijl Vertonghen zich nog niet heeft gemeld bij de Belgische ploeg. Hij was met Ajax op trainingskamp in de Verenigde Staten.

In een onderlinge trainingswedstrijd liet Leekens Vermaelen als linksback spelen. “Dat was een bewuste keuze. Het was een uitdaging voor Thomas. Na een moeilijk begin zag ik de echte Vermaelen: sterk, zuiver in de passing en met persoonlijkheid”, zei Leekens. “Ik weet nog niet of Vermaelen zal spelen. Veel zal afhangen hoe Vertonghen zal terugkeren uit de Verenigde Staten. Hij stuurde wel een sms dat het goed gaat met hem en Toby Alderweireld. Jan heeft me de afgelopen interlands niet ontgoocheld.”

Tekst: VoetbalZone