© Proshots

Jan Vertonghen is onder de indruk van het huidige Ajax. De Belg volgt de Amsterdammers nog altijd op de voet en ziet een team met heel veel talent. “Dit team kan zeker prijzen gaan pakken. Ik denk dat iedereen in dit team zou willen spelen. Ik heb nog steeds contact met mensen van Ajax. Ik heb ook met een aantal jongens gespeeld, die nu nog steeds bij Ajax spelen. Maar ik heb ook voornamelijk contact met Daley Blind, die aan de andere kant van de finale staat. Met een aantal jongens van Ajax hebben we nog steeds heel goed contact, maar ik heb ook nog altijd heel veel vrienden in Amsterdam die het alleen nog maar over de finale hebben”, vertelt de verdediger van de Spurs in gesprek met Express.

“We gaan zeker proberen te kijken. Natuurlijk met Christian en Toby met wie ik samenspeelde bij Ajax, maar ook met Michel Vorm en Vincent Janssen die Nederlands zijn. Daarnaast weet ik zeker dat ook veel Engelse jongens de wedstrijd zullen kijken.”

De laatste jaren zijn er ontzettend veel jeugdspelers doorgebroken bij Ajax en dat is dit jaar niet anders. Sterker nog; Ajax speelde de laatste Eredivisiewedstrijd met de jongste basisopstelling van de Nederlandse competitie aller tijden. Vertonghen is lovend over de Amsterdamse opleiding, die vorige week de Rinus Michels Award ontving. “Om het succes van de club te begrijpen, moet je er heen gaan. Je moet het ervaren op De Toekomst. Dat is letterlijk hoe ze de opleiding noemen. Als je ze aan het werk ziet met de spirit die ze hebben, dan zal je begrijpen waarom zo veel talenten het eerste team hebben gehaald de afgelopen jaren en ook de komende jaren nog zullen gaan halen. Hoe ze op De Toekomst werken is een voorbeeld voor 99 procent van de clubs in de wereld. Over honderd jaar doet Ajax het nog steeds op deze manier.”

Tot slot geeft de Ajacied Ajax een goede kans om de finale te winnen. “De trainer, Peter Bosz, heeft de juiste spirit in het team gebracht en ze geloven in elkaar, in de club. Ze geloven dat ze de Europa League kunnen winnen. En dat kunnen ze! Ik geef ze een hele goede kans. Ze hebben de spelers om te scoren en de verdedigers om United van scoren af te houden.”