Ineens was hij daar: ene Viktor Fischer stond op het wedstrijdformulier tussen de gebruikelijke namen. In de voorbereiding op het vorige seizoen werd Celtic met 4-0 verslagen en de jongeling werd meteen Man of the Match. Zo snel als hij kwam, verdween hij ook weer. Frank de Boer achtte hem nog niet volwassen genoeg voor Ajax 1. De fanatiekeling hervond zichzelf echter en knokte zich maanden later terug in de basis. En hoe.

Iedereen had het plotseling over ‘die frivole Deen’. Ondanks de grilligheid die hij als jonge speler met zich meebracht, kende hij een uitstekend debuutjaar. De opgemaakte balans: tien treffers, een handjevol assists en hij besliste de toppers tegen Feyenoord en PSV in de ArenA. Hij is dan ook niet meer weg te denken uit de basiself: de bankierszoon met de blonde kuif speelde Derk Boerrigter eigenhandig naar Schotland. Fischer is inmiddels international en de verwachtingen voor komend seizoen zijn dan ook hooggespannen. “Ik probeer in precies dezelfde focus te blijven. Ik moet niet teveel druk op mezelf leggen en dat ook niet aanvoelen via de buitenwereld”, meldt hij tegenover Ajax Life.

Een blinde ziet nog dat hij kan voetballen, maar we mogen niet vergeten dat Fischer nog een tiener is. Komend jaar, wordt zijn eerste volledige seizoen bij de hoogste selectie en daarna kan de balans weer worden opgemaakt. Feit is dat de ster van het jochie uit Aarhus nog wel een tijdje zal rijzen. Hoever, ligt aan hemzelf.