Frank de Boer is samen met Marc Overmars in een geschil met de raad van commissarissen beland. De twee oud-spelers hebben de wens om deze transferperiode een spits aan te trekken, maar krijgen van de raad geen toestemming om een aankoop te doen. Zij willen namelijk dat er eerst spelers worden verkocht. De Boer: “Dat is wel het beleid, ja. Dat ze elk jaar break-even willen draaien en niet de kosten voor de baten willen laten uitgaan”, vertelt de trainer in De Telegraaf.

Omdat Ajax een eigen vermogen van rond de honderd miljoen euro heeft, klagen fans af en toe dat er geen goede spelers worden gekocht. Marc Overmars is hiervoor verantwoordelijk, maar wil volgens Frank de Boer deze transferperiode juist ook kopen. “Maar hij moet zich aan de rvc verantwoorden. Ik vind het ook heel vreemd dat de commissarissen zoveel invloed hebben op het transferbeleid van Ajax. De rvc vindt dat de balans goed moet zijn. Daardoor zijn we nu een gezonde club. Ze willen niet dat we boven onze stand leven, ook al hebben we miljoenen op de bank. Zij zijn bang in dezelfde valkuil te stappen als zes jaar geleden (22,8 miljoen euro nettoverlies onder Rik van den Boog, red.) en dat is hun goed recht. Maar wat heb je nodig? Denk je met iemand kampioen te kunnen worden? Als wij die overtuiging hebben, moeten ze dat maar accepteren. Want wij zijn de voetbalkenners.”

De zoektocht naar een geschikte spits is echter niet makkelijk. “We zijn altijd op zoek naar een haalbaar iemand die een toegevoegde waarde is. Er worden allerlei namen genoemd. Maar heb ik bij een 21-jarige speler uit Zuid-Amerika die waarschijnlijk het best tot zijn recht komt in een tweespitsensysteem de garantie dat hij een versterking is? Dat is zo moeilijk.”

Afgelopen zomer richtte Ajax zich op twee spelers van Oranje. “We waren heel dicht bij Jeremain Lens. En Klaas-Jan Huntelaar was nog niet klaar voor een terugkeer. We willen het liefst een Nederlander en een leider. Uiteindelijk is het niet gebeurd. Dan doe je een noodgreep (Yaya Sanogo, red.). Dat was niet de eerste optie en ook niet de tweede. Lens lijkt me nu nog steeds wel een mogelijkheid. En Bas Dost zou ook wel bij ons passen, gezien de ontwikkeling die hij heeft doorgemaakt. Het geld is echter vaak het probleem: het verschil tussen vijf ton of anderhalf miljoen euro netto.”