Dat Vitesse de laatste jaren een angstgegner is voor Ajax bleek ook vandaag weer. In eigen huis werd dit seizoen met 0-1 verloren van de Arnhemmers, vandaag werd het in het GelreDome 1-1. Door de zege van Feyenoord op RKC is ook volgende week een kampioensfeestje nog niet zeker.

De eerste helft van de wedstrijd was volledig voor Vitesse. Binnen 5 minuten waren er al kansjes voor Traoré en Pröpper. De thuisploeg zette veel druk en er was weinig ruimte op het middenveld. Daardoor werd Jasper Cillessen gedwongen tot lange ballen, die veelal niet aankwamen. De kansen voor de Arnhemmers stapelden zich op en na een aantal goede reddingen van Cillessen werd ook het aluminium geraakt, Kashia kopte op de paal.

Na dik een kwartier kwam Ajax goed weg, toen Kuipers hands van Van Rhijn over het hoofd zag. Een paar minuten later was het wel raak voor Vitesse: de vrije trap van Labyad kwam nog op de vuisten van Cillessen terecht, maar Traoré schoot uit de rebound raak. Vervolgens waren er enorme kansen op de voorsprong uit te breiden, maar wonder boven wonder bleef het 1-0. Toch kreeg Ajax op slag van rust nog een tegenvaller te verwerken: Daley Blind kreeg na een harde overtreding zijn vierde gele kaart van het seizoen, waardoor hij volgende week in de (mogelijke) kampioenswedstrijd geschorst is.

Toen de theepauze voorbij was, leek het spel op dezelfde manier verder te gaan als in de eerste helft. Maar uit het niets was daar Kolbeinn Sigthórsson, die voor de gelijkmaker tekende. De IJslander kreeg daarna zelfs kansen om Ajax op voorsprong te zetten, maar zonder succes.

In de slotfase van de wedstrijd kregen de Amsterdammers steeds meer ruimte, zo kon Veltman meerdere malen het hele veld oversteken. Helaas leverden de mooie rushes van de verdediger niks op. Ook aanvallen via Lesly de Sa en Bojan leverden Ajax niet de winnende treffer op. In de slotminuut volgde nog een domper voor Ajax: ook Ricardo van Rhijn kreeg een gele kaart waardoor hij volgende week Ajax – ADO Den Haag mist.

Scoreverloop

’25 Bertrand Traoré (1-0)

’47 Kolbeinn Sigthórsson (1-1)

Opstelling Ajax:

Cillessen; Van Rhijn, Veltman, Denswil, Boilesen (78. Poulsen); Klaassen, Blind, Duarte (87. Kishna); Schöne, Bojan, Sigthórsson (78. De Sa)