Onder het bewind van Frank de Boer is Ajax er nog niet in geslaagd de leiding te pakken in de Eredivisie. Wat de jonge trainer al wel is gelukt is de Ajax-defensie organiseren. In elf van de zestien officiële wedstrijden die Ajax met De Boer als trainer speelde, werd de nul gehouden. Toby Alderweireld (22) en Jan Vertonghen (23) vormen het hart van de succesvolle laatste linie.

Tegen AZ (4-0) lukte het Ajax voor de derde week op rij in competitieverband de nul te houden. De Amsterdammers hebben sinds dit weekend de minst gepasseerde defensie van de Eredivisie (22 tegentreffers in 26 wedstrijden). Naast Maarten Stekelenburg zijn Ajax-Belgen Alderweireld en Vertonghen van gigantische waarde voor het huidige Ajax.
Altijd oplossing

“Iedereen weet zijn taak heel goed”, verduidelijkt Alderweireld in gesprek met Goal.com. “Dat helpt ons heel erg. Je kan zeggen dat het goed staat momenteel. Vorige week bij PSV was een lastige wedstrijd, maar geven we weinig weg. Natuurlijk zijn Jan en ik het slot op de deur, maar we doen dat als team. Het maakt ook niet uit wie ze in de opbouw van ons vrijlaten. We weten altijd een oplossing te vinden, dat is lastig voor de tegenstander.”

Jagen van Eriksen

Vertonghen, die steeds volwassener begint te spelen, sluit zich aan bij zijn Belgische maat. Hij vergelijkt het Ajax onder De Boer met het Ajax onder Martin Jol. “We verdedigen beter als team, al is het ook een andere tactiek. Het verdedigen begint bij Christian Eriksen,  Vanaf hem is het een soort kettingreactie van spelers die druk zetten. Als het goed is leidt dat tot de lange bal bij de tegenstander.”

Vertrouwen uit spel PSV

Alderweireld vervolgt. “Als iemand niet meedoet, gaat ‘ie eruit. Dat is een sterk punt. Iedereen voert zijn taak uit. Het vertrouwen is groot bij Jan, Greg, Daley en bij mij”, aldus Alderweireld, die glimlacht als de term ‘Vlaamse Muur’ valt. “Tegen AZ hebben we heel, heel weinig weggegeven en voorin onze kansen gecreëerd. We zijn blij om ons verzorgde spel. In de strijd om de titel kan er nog veel gebeuren. Of ik moedeloos werd toen PSV zaterdagavond in blessuretijd won? Ze speelden niet overweldigend. Dat geeft ons weer vertrouwen.” Verdedigend zit het in Amsterdam in ieder geval wel goed.

Foto: afdb.nl – Oscar