Ajax kent een groot defensief probleem. De Amsterdammers moesten in hun laatste vier wedstrijden maar liefst zeven doelpunten incasseren. Jan Vertonghen denkt dat dit niet met de kwaliteit van de ploeg te maken heeft. ”Af en toe is het gewoon nonchalance.”

Vertonghen kijkt uit naar de confrontatie met Lyon. De verdediger hoopt dit jaar wel succesvol te zijn in de Champions League. “Vorig jaar was misschien een beetje aftasten. We hebben veel vertrouwen in de groep die er nu staat. We zijn alleen maar sterker geworden. Vorig jaar was snel duidelijk dat Real en AC Milan door zouden gaan. Dat moet nu anders zijn en daar hebben we vertrouwen in. We voelen ons heel sterk.”

Vertonghen profileert zich al het hele seizoen als één van steunpilaren van Ajax. De aanvoerder gaf eerder al aan gewoon nog te blijven in Amsterdam. “Ik probeer mensen rond mij heen te sturen om het mezelf uiteindelijk ook makkelijker te maken”, zegt hij. “Ik denk dat ik daar in kan groeien, maar het gaat al goed.”

Toch is er nog één struikelblok: de verdediging. De linkspoot weet zelf ook dat het veel beter moet wil Ajax overwinteren in Europa. “Als verdediging stellen we ons de vraag hoe dat komt. Het komt niet door kwaliteit, denk ik. Af en toe is het nonchalance, maar er kan aan gewerkt worden. Ik verwacht dat we de komende wedstrijden een paar keer de nul gaan houden.”

Het gebrek aan ervaring hoeft daarbij geen probleem te zijn, stelt de Belg. Genoeg jongens hebben al de juiste mentaliteit om in zulke wedstrijden mee te doen. ”De trainer geeft het ook aan: er zijn genoeg jongens met internationale ervaring”, vervolgt hij. ”Zij weten wat ons te doen staat tijdens deze campagne.”

Foto: Afdb – Oscar