Aanstaande woensdagavond 20:00 wordt Ajax voor de 31ste keer kampioen in de clubgeschiedenis van de voetbalclub. Tenminste, dan moeten ze nog wel even een potje voetbal winnen van degradatiekandidaat VVV Venlo. Een wedstrijd die de Amsterdammers op papier al lang gewonnen hebben. In de ArenA kwam vier keer eerder dit affiche voor. Vier keer wist Ajax te winnen. Vooraf dus een formaliteit, maar in werkelijkheid?

De eerdere wedstrijd dit seizoen in Venlo was een opmerkelijke. Ajax, in een bijna volledig fit elftal, speelde toen 2-2 gelijk in stadion ‘De Koel’. Voor de Amsterdammers maakten Janssen en Sigthorsson de doelpunten. Het team van Frank de Boer moest in die wedstrijd een achterstand van twee goals goedmaken. Iets wat dus niet helemaal lukte. VVV-trainer Ton Lokhoff is zich duidelijk bewust van deze statistieken. Lokhoff is niet bang voor Ajax. Op de officiële site van de club geeft hij aan ‘geen cadeautjes te geven’. Daarbij kan de 52-jarige Bredanaar beschikken over een vrijwel volledig fitte selectie. Alleen middenvelder Barry Maguire ontbreekt. Verdediger Ismo Vorstermans keert terug van een blessure. VVV kan alleen bij winst uitkijken naar directe handhaving op het hoogste niveau in Nederland.

Net als in de voorbeschouwing van Ajax tegen Twente analyseren we de wedstrijd ook even vanuit de quotering van Toto. De site voor het wedden op wedstrijden maakt je geen miljonair als je geld inzet op Ajax. Wanneer je namelijk inzet op de ploeg van Frank de Boer krijg je 1,05 keer je inzet terug. Dat is niet veel. Wanneer je echter VVV op winst zet, kan je bij een redelijke inzet bij wijze van spreken een vakantie naar de zon boeken. Als je een euro inlevert krijg je dat 12,44 keer terug! Een gelijkspel is 7,33 euro waard. Ajax is dus ook hier groot favoriet.

Als we kijken naar de titelhouder kan Frank de Boer in zijn tweede seizoen met Ajax meteen voor de tweede keer de schaal pakken. Dit lukte vorige zondag nog niet. AZ verloor van Feyenoord en Ajax won van Twente. Door dit resultaat zijn de Amsterdammers op doelsaldo nog in te halen. Al moet nummer twee, Feyenoord, dan de komende duels met een flink doelpuntenverschil winnen en Ajax de komende twee duels verliezen. In theorie mogelijk, in praktijk in principe niet. Het verschil in goals tussen de twee teams is namelijk 24 doelpunten. Het opvallende aan het goede saldo bij Ajax is dat Miralem Sulejmani en Siem de Jong beiden clubtopscorer zijn. Ze hebben beide elf keer gescoord. Dit is per speler 12,5 procent van de totale productie. Niet veel. Als je kijkt naar nummer één Bas Dost vormt een totaal ander beeld. Heerenveen wist tot nu toe 73 keer het net te vinden. Dost maakte hiervan dertig goals. Hij is voor bijna 41 procent verantwoordelijk! Conclusie is dan ook dat bij Ajax geen individuen een duel beslissen, maar dat het kampioenschap echt een teamprestatie is. Zoals het ook hoort te zijn. Heerenveen heeft ook een goed team, maar de ‘Friezen’ zijn wel voor een groot deel afhankelijk van spits Dost.

Weer terug naar de wedstrijd. Bij Ajax ontbreekt Derk Boerrigter met een rugblessure. Verder staan Miralem Sulejmani, Nicolai Boilesen en Bruno Silva nog steeds buiten de lijnen. Afgezien van Boerrigter zal Frank de Boer hoogstwaarschijnlijk met hetzelfde elftal beginnen als tegen Twente afgelopen zondag. Dus zal Sigthorsson weer op de bank beginnen. Lorenzo Ebecilio is in mijn ogen de logische vervanger van Boerrigter. Met maar liefst negen zelfopgeleide spelers in totaal in de basis. De wedstrijd is stijf uitverkocht en op de zwarte markt kost een kaartje dan ook minstens 250 euro. In vergelijking met de kampioenswedstrijd van vorig jaar is dit een ‘koopje’. Toen kon je 600 euro neertellen voor een ticket na de officiële kaartverkoop.

We mogen nu na een legio van statistieken en analyses wel vaststellen dat het mogelijk is voor VVV om de superreeks van Ajax te beëindigen, al zal Ajax het zover niet laten komen. Zelf zie ik dat ook onmogelijk gebeuren. Ik was twee jaar geleden bij Ajax tegen VVV toen Pantelic en Suarez nog in de ArenA actief waren. De ploeg uit Venlo deed zijn best geen doelpunt tegen te krijgen en zo effectief mogelijk aan te vallen.  Deze tactiek werkte in die tijd erg matig. Ajax, toen nog onder Martin Jol, won met 7-0. Morgen zal ongeveer hetzelfde gebeuren. Alleen verwacht ik geen monsterscore als twee jaar geleden. Opvallend feitje: Vorig seizoen won Ajax met 1-0 in eigen huis tegen de ploeg uit Venlo. Toen maakte Mounir El Hamdaoui de enige treffer. Dit was tegelijk zijn laatste goal in de Eredivisie. Mijn prognose voor woensdag 2 mei 2012, acht uur ’s avonds, Stadion ArenA Amsterdam: 3-0 voor Amsterdamsche Football Club Ajax.