Ajax – AZ is op papier een echte topper. De Alkmaarders moesten dit seizoen even op gang komen, maar doen het inmiddels uitstekend. Na de winterstop werd er nog niet verloren en daarmee staat de club terecht op de derde plek in de Eredivisie.

Aanhaken of afhaken
Voor Ajax is het duel met AZ een hele belangrijke wedstrijd. Mocht de ploeg van Frank de Boer puntverlies lijden, dan loopt koploper PSV bij eigen winst verder uit. Met een overwinning van Ajax blijven zij de koploper achterna zitten. Op 30 maart speelt Ajax in Eindhoven tegen PSV. Dat duel kan wel eens allesbeslissend zijn voor het kampioenschap.

Vanzelfsprekend is een overwinning op AZ zeker niet. Vorig jaar werd er in eigen huis met 0-1 verloren door een doelpunt van Aron Johannsson en ontving Ajax-verdediger Niklas Moisander na ruim een uur spelen een rode kaart. In het verleden had Ajax het veel vaker lastig tegen AZ. Dit seizoen werd er in Alkmaar echter vrij makkelijk gewonnen. Anwar El Ghazi (2x) en Nemanja Gudelj waren destijds de doelpuntenmakers.
Spitsen in vorm
De grote man aan AZ-zijde is Vincent Janssen. De spits die voor de winterstop nog weinig van zichzelf liet zien is inmiddels bezig aan een goede reeks. In de zeven duels na de winterstop is hij al negen keer trefzeker geweest. Janssen maakte tot dusver vijftien competitietreffers en is dus zeker een speler om rekening mee te houden.

Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat Frank de Boer – net als vorige week tegen Excelsior – met drie verdedigers gaat starten. Ook is het nog maar de vraag of spits Arek Milik weer in de basis mag starten. De Pool maakte vorige week met twee schitterende treffers een goede indruk, maar moest daarvoor enkele wedstrijden Anwar El Ghazi voor zich dulden in de punt van de aanval. Omdat ook Lasse Schöne in een goede vorm verkeerd, lijkt het niet onwaarschijnlijk dat Milik opnieuw op de bank moet plaatsnemen.

Blessures en schorsingen
Bij Ajax ontbreken Jaïro Riedewald, Kenny Tete en Daley Sinkgraven nog altijd door blessures. Mike van der Hoorn keer terug van een schorsing en zal naar alle waarschijnlijkheid terugkeren in de basis. Robert Muric, die vorige week debuteerde, zit opnieuw in de selectie.

Bij AZ ontbreekt alleen Fernando Lewis. De 23-jarige aanvaller is geblesseerd.

Vermoedelijke opstelling Ajax:
Cillessen; Veltman, Van der Hoorn, Viergever, Dijks; Bazoer, Gudelj, Klaassen; Schöne, El Ghazi, Younes.