Donderdagavond om 19:00 staat Ajax voor de taak om te winnen van de Turkse opponent Fenerbahçe in de eigen ArenA. Bij verlies van de formatie van trainer Frank de Boer en winst van het verrassende Molde FK uit Noorwegen is het Europese avontuur van de Amsterdammers zo goed als ten einde. Trekt Ajax de lijn zoals tegen Roda JC door? Of krijgen wij weer het horrorscenario zoals in Istanbul en in de Kuip voorgeschoteld?

Fener niet in vorm
Het loopt (nog steeds) niet bij de Turkse vice-kampioen. De supporters morren: er werden miljoenen gespendeerd en een aanvallende trainer in huis gehaald, maar het wil maar niet lopen. De twee wedstrijden die volgden na de winst op Ajax waren hemeltergend. Fener was de morele verliezer in de eerste van de twee derby’s van dit seizoen tegen aartsrivaal Galatasaray. De daaropvolgende speelronde behaalde de ploeg een minimale overwinning tegen promovendus Osmanlispor.

Geen geheel
De selectie van de Turken is op papier een ijzersterke. Binnen alle linies doen ze het ook behoorlijk, maar het is geen geheel. De linies lopen elkaar in de weg. De backs zijn gek op aanvallen, maar worden in de weg gelopen door de buitenspelers. De meest aanvallende middenvelder wordt alleen gelaten door zijn meer verdedigend ingestelde collega’s. De spitsen worden niet bereikt door de gedreven, maar zelfzuchtige flankspelers. Wat gold voor de eerste confrontatie geldt nog steeds voor Ajax: het is het ideale moment om Fenerbahçe te treffen. Lees voor meer informatie over de selectie van Fener de voorbeschouwing op het eerste treffen.

Amsterdamse bluf
Ajax zou er verstandig aan doen om geen wijzigingen aan te brengen ten opzichte van de show versus Roda. Dominant en aanvallend spelen zal beloond worden tegen het Fener dat op zoek naar vorm is. Het is geen optie zonder risico, maar wel de beste optie. Afwachten en voorzichtigheid zal genadeloos afgestraft worden, mede door het gebrek aan ervaring en vooral aan fysiek. Het zou zonde zijn als de club van de Amsterdamse bluf ten onder gaat wegens een gebrek aan lef. Als de formatie tegen Roda een te gedurfde optie is voor de trainer van Ajax, blijft het van cruciaal belang om een spits op te stellen. In Turkije was het aanvallend veel te mager. In Rotterdam betekende een niet-spits die de gecreëerde kansen niet wist af te maken een onnodige uitschakeling uit de beker.

Let op Van Persie
De man om morgen extra in de gaten te houden is Robin van Persie. Al dan niet in de basis, hij zal zeer gemotiveerd zijn om zijn trainer, de supporters, Danny Blind en heel Nederland wat te laten zien. De all-time topscorer van Oranje zit al maanden in een neerwaartse spiraal, met als nieuw dieptepunt het niet worden uitgenodigd voor het Nederlands elftal. De Rotterdammer zal er alles aan doen om Amsterdam stil te krijgen. Ajax nieuws Ajax1.nl

Mijn voorspelling: 2-0

Yordi Yamali – Wesley in Turkije