Dit weekend is het zover: Ajax ontvangt koploper Feyenoord in speelronde 28. Feyenoord zal een voorsprong van zes punten komen verdedigen, waar Ajax er drie hoopt in te lopen. Kortom, de gemoederen zullen hoog liggen wanneer er om 14.30 afgetrapt wordt in de Amsterdam ArenA.

Aan de zijde van Ajax zijn internationals Klaassen, Viergever, Tete, de Ligt, Sánchez, Kluivert, Traoré, vd Beek, Nouri, de Jong, Riedewald, Cerny en Schöne fit teruggekeerd van de interlandperiode. Velen van hen zullen zondag belangrijk moeten zijn om geen tweede misstap te zetten. Twee weken geleden werd het kampioenschap nog uit het zicht gespeeld tegen Excelsior, Ajax wist niet verder te komen dan een 1-1 gelijkspel. Tegen Feyenoord kan Ajax het gat zodanig verkleinen dat het weer mag ruiken aan de schaal.

Kasper Dolberg is het enige twijfelgeval aan de zijde van Ajax. De 19-jarige spits kampt met een liesblessure. De medische staf van Ajax is al twee weken volop bezig om de Deen op tijd fit te krijgen voor zondag. Kasper Dolberg heeft zich dan ook niet bij de Deense selectie gevoegd. Wel moest hij zich tot ongenoegen van Peter Bosz melden bij de Deense voetbalbond voor een medische keuring. Peter Bosz liet in de persconferentie weten dat tijdens de laatste training gekeken zal gaan worden of Dolberg deel kan nemen aan de klassieker. ‘“We moeten het van dag tot dag bekijken”, vervolgt de hoofdtrainer. “Het gaat beter, maar het is op dit moment nog niet voldoende.”

Tegenstander Feyenoord lijkt onverstoorbaar op weg naar een landstitel, de eerste in 17 jaar. Toch biedt de eerste helft in Heerenveen (1-2) perspectief voor de ploeg van Peter Bosz, Feyenoord liet in de wedstrijd tegen Heerenveen zien zowel zeer kwetsbaar als zeer veerkrachtig te zijn. In de tweede helft hebben de Rotterdammers laten zien van een veerkrachtige ploeg te beschikken. Nadat het een kansloze eerste helft speelde en met een 1-0 achterstand ging rusten, wist het in de tweede helft Heerenveen de macht op te leggen. Uitgerekend Tonny Vilhena wist de 1-2 op zijn naam te zetten. De middenvelder kreeg een schorsing van vier wedstrijden opgelegd waarvan één voorwaardelijk. Vilhena wist dit in samenwerking met zijn advocaat zo op te rekken dat hij tegen AZ en Heerenveen nog wel mee mocht doen, maar afgelopen week werd het hoger beroep uitgesproken en kreeg Vilhena alsnog een schorsing van drie wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk. Dit betekent dus dat Feyenoord niet over hem kan beschikken tijdens de Klassieker. Van Bronckhorst liet weten dat Bart Nieuwkoop de meest logische vervanger zal zijn van Vilhena.

Feyenoord lijkt gehavend te vertrekken richting Amsterdam. Aan de zijde van de koploper is spits Jörgensen een twijfelgeval. Hij heeft zich onlangs weer bij de selectie gevoegd na een liesblessure. Eljero Elia meldde zich samen met Terence Kongolo weer op het trainingsveld, maar Kongolo trainde deze week nog wel apart van de groep. Rechtsback Rick Karsdorp is ook een twijfelgeval voor van Bronckhorst. Hij moest de interland tegen Italië aan zich voorbij laten gaan door een liesblessure.

De laatste vijf edities van Ajax – Feyenoord laten zien dat Feyenoord niet graag in de ArenA speelt. Ze eindigde in vier winstpartijen voor Ajax en één gelijkspel. Hier kan Ajax dus veel hoop uit putten.

Ajax – Feyenoord is een altijd beladen wedstrijd en dat zal deze editie niet anders zijn. Echter, is deze editie anders dan anders omdat Feyenoord de concurrentie op een grotere achterstand kan zetten. Het gat met Ajax wordt dan negen punten en dat zou betekenen dat het zichzelf in een gouden zetel plaatst op weg naar het kampioenschap. Voor Ajax kan het betekenen dat het weer mag ruiken aan de schaal door het gat naar drie punten te verkleinen. Kortom, Ajax – Feyenoord zal een belangrijke wedstrijd worden. Laten we hopen dat Ajax de wedstrijd winnend afsluit en het gat met drie punten verkleind.

Om alvast in de sfeer te komen voor de topper van deze week, hier een filmpje van @Ventos