Zondag staat voor Ajax de eerste uitwedstrijd op het programma. De Amsterdammers, die vorige week met Ajax Daley Blind Sneijder FC Barcelona Voorbeschouwing Ajax - Heracles Almelo STATISTIEKEN Ajax Jordi Cruijff Ex-Ajaxcieden Voorbeschouwing4-1 van Vitesse wonnen, gaan op bezoek bij AZ. De Alkmaarders wonnen hun eerste pot met 0-3 van Heracles Almelo. Afgelopen seizoen kwamen Ajax en AZ elkaar ook in speelronde twee tegen. AZ won toen met 3-2. In Alkmaar hebben ze er wel vertrouwen in. Jeffrey Gouweleeuw voorspelt al dat Ajax met nul punten naar huis gaat. Een interessant duel gaat het dus zeker worden. Wedstrijden tussen beide clubs staan vaak garant voor spektakel en veel doelpunten.

Vorig jaar bracht Christian Eriksen Ajax voor de thee nog op voorsprong, maar Roy Beerens maakte op slag van rust gelijk. In de tweede helft was het Siem de Jong die de recordkampioen weer op voorsprong bracht. Lang kon Ajax niet van die voorsprong genieten. Ricardo van Rhijn veroorzaakte een penalty en werd met rood van het veld gestuurd. De strafschop werd benut door Aron Johansson, waarna Viktor Elm een kwartier voor tijd de Alkmaarders alsnog naar de overwinning schoot.

Ajax trapt zondag af op het ‘gevreesde’ tijdstip van 12.30 uur. De landskampioen zou slechter presteren rond deze tijd, werd gezegd. Vorig seizoen speelde Ajax zes wedstrijden om 12.30 uur. Vijf wedstrijden daarvan werden buitenshuis gespeeld. Roda JC-uit werd gewonnen met 1-2 (weet u nog, die 17-jarige Jaïro Riedewald?), maar ook Cambuur-uit (1-2), ADO-uit (0-4) én Feyenoord-thuis (2-1) eindigden in een overwinning. De uitwedstrijden tegen FC Groningen en FC Utrecht eindigden beiden in 1-1. Veertien punten in zes wedstrijden om 12.30 uur, waarvan er vijf uit werden gespeeld: geen slechte score. Ajax lijkt ondertussen om te kunnen gaan met dit tijdstip.

AZ – Ajax wordt ook een onderonsje tussen oudgedienden van beide clubs. De Alkmaarders staan onder leiding van Marco van Basten, de legendarische Ajacied die ook nog een jaar trainer was in Amsterdam. Bij Ajax voetballen er drie met een AZ-verleden: Kolbeinn Sigthórsson, Niklas Moisander en de nieuwe aanwinst Nick Viergever.

Komende zondag zal Frank de Boer zijn elftal op enkele plaatsen wijzigen. Zo keren WK-gangers Jasper Cillessen en Daley Blind terug in de basis. Joël Veltman is nog niet wedstrijdfit. Kenneth Vermeer mag weer plaatsnemen op de bank. Blind zal waarschijnlijk als verdedigende middenvelder spelen. Of Viergever dan een linie terug schuift is niet duidelijk.

Het is zaak dat Ajax morgen een goed resultaat boekt, gezien het zware programma. Volgende week speelt Ajax thuis de topper tegen PSV, een week later speelt het uit bij FC Groningen. De komende drie wedstrijden zullen dus geen ‘makkie’ worden. Alleen het resultaat telt. Maar Ajax wil ook beter en mooier voetballen dan vorig jaar. Ajax, verwen ons zondag dus maar met een mooi resultaat en weergaloos voetbal! Ajax nieuws Ajax1.nl