0-0 tegen NAC Breda, 1-1 tegen Cambuur: het loopt stroef bij Ajax. Normaal is dat een veel te vroege conclusie na twee duels, maar ook de reeks voor die twee gelijke spelen verliep stug. Alleen van AZ en Heerenveen werd ruim en overtuigend gewonnen. Er zit een zwikje zand in de geoliede, Amsterdamse machine die doorgaans na de winterstop onverslaanbaar oogt en is. Nu is Ajax kwetsbaar en dat weet AZ, de opponent in de halve finale van de KNVB-beker, ook. Scheidsrechter donderdagavond (20:45) is Pol van Boekel.

Ajax
Wat nou precies het probleem is bij de equipe van Frank de Boer is niet helemaal duidelijk. Het is waarschijnlijk meer een opsomming van kleine dingen. De wekelijkse terugkeer van blessures bijvoorbeeld. De ene week is de een weer fit en raakt de ander geblesseerd. Daarbij is er niemand bij Ajax – maar dat was al even bekend – die met een individuele actie de wedstrijd om kan gooien. De regerend landskampioen lijkt de absolute onverwinnelijkheid en  het vertrouwen wat te missen. De bal wordt te vaak en te snel en in een te langzaam tempo van pion naar pion gespeeld. Wanneer de bal dan incidenteel wél snel vooruit wordt gespeeld, ontstaat er (bijna) altijd gevaar. De ploeg kan het dus wel. Nu maar weer even die vorm oppakken. Omdat het een duel in bekerverband is, keept Vermeer.

AZ
Tegenstander AZ daarentegen straalt genoeg vertrouwen uit. Er wordt fris gevoetbald in Alkmaar. Onder de vleugels van Dick Advocaat spelen de Alkmaarders aanvallend voetbal. Zowel uit als thuis. Met die instelling werd onder andere heel knap als enige Nederlandse club dit jaar de kwartfinales van de Europa League bereikt. De sterkhouders van AZ lopen vooral voorin. Aron Jóhannsson maakt de goals, Steven Berghuis is het creatieve brein en fladdert wat rond de Amerikaan en daarachter zwoegt Nemanja Gudelj voor elke meter. De zwakke plek van AZ is onder de lat gepositioneerd. Keeper Esteban is heel veel behalve een zekerheidje.

Wedstrijdbeeld & prognose
Volgens AZ-trainer Advocaat is Ajax de favoriet voor het treffen. Ondanks de wat mindere vorm bij de Amsterdammers dus. Aangezien de wedstrijd in Alkmaar is en Ajax op dit moment de te pakken ploeg is, maakt AZ een heel goede kans. Zeker dus omdat zij de laatste weken meer vertrouwen uitstralen en fysiek een stuk sterker zijn. AZ zal in elk geval in eigen huis het Ajax flink lastig willen maken. Het is dan ook waarschijnlijk dat de ploeg van Advocaat met veel pressing Ajax aan wil pakken. En laat dat drukzetten nou net het gif zijn waarmee je Ajax kan en moet bestrijden.

Mijn prognose: 2-1.