© Proshots

Afgelopen zaterdag besloot Ajax een goede week, waarin het drie keer overtuigend wist te winnen. Met het drukke programma lijken de Amsterdammers nog niet veel moeite te hebben. In de Eredivisie werden Feyenoord, AZ en NEC al over de knie gelegd en komende donderdag komt het Duitse Schalke 04 op bezoek.

De club uit het Duitse Gelsenkirchen kent een uitermate wisselvallig seizoen. Alhoewel het in de Bundesliga nog niet van harte gaat, zijn de Duitsers in de Europa League aan een sterk seizoen bezig. De ploeg werd in een groep met Kuban Krasnodar, Red Bull Zalsburg, en OSC Nice eerste. Met negen doelpunten voor en maar drie tegen kende het een ijzersterke groepsfase. In de eerste knock-out ronde stuitte het op PAOK Saloniki. In de achtste finales trof het een bekende ploeg: Borussia Mönchengladbach. In de thuiswedstrijd kwam de ploeg van Klaas-Jan Huntelaar niet verder dan een 1-1 gelijkspel. In Gladbach werd het ook gelijk (2-2), hierdoor ging Schalke 04 uiteindelijk naar de kwartfinale.

De eerste spits van Schalke 04 is dit seizoen Burgstaller. Hoewel de concurrent van Huntelaar afgelopen weekend nog twee keer wist te scoren tegen Wolfsburg, heeft hij in de Bundesliga in totaal pas zes keer gescoord. In de Europa League wisten vier spelers twee keer te scoren: Goretzka, Konoplyanka, Bentaleb en Burgstaller.

Van de laatste tien wedstrijden wist Schalke er drie te winnen, drie gelijk te spelen en vier te verliezen. De ploeg kreeg 17 doelpunten tegen en scoorde zelf 15 keer; gemiddeld 1,7 doelpunten per wedstrijd tegen en 1,5 doelpunt voor. Aangezien Ajax over een sterke verdediging beschikt en de doelpunten rijkelijk vallen op het moment, biedt dit zeker perspectief voor de Amsterdammers. Ajax  wist van zijn laatste tien wedstrijden er zeven te winnen. Het speelde twee keer gelijk en één keer werd er verloren. Het kreeg 8 doelpunten tegen en scoorde zelf 24 keer; gemiddeld 0,8 doelpunten per wedstrijd tegen en 2,4 voor.

Goretzka is één van de sterkhouders bij Die Köningsblauen, andere opvallende spelers bij de club uit Gelsenkirchen zijn Höwedes en Choupo-Moting. Laatstgenoemde is geblesseerd en zal de wedstrijd in Amsterdam aan zich voorbij moeten laten gaan. Höwedes zal wel aantreden tegen Ajax. De international van Duitsland is een drijvende kracht in de defensie.

Weinzierl verwacht een zware opgave tegen Ajax “Het is een goed voetballend, jong team dat op de typische Ajax-manier speelt,” vertelde hij bij de persconferentie na het duel met Wolfsburg. “Ze spelen met een grote drang naar voren met veel korte passes. Het zal een lastige opgave worden. Ik verwacht een zware uitwedstrijd tegen een team met veel spelvreugde. Daar moeten we ons tegen wapenen voor een goede uitgangspositie in de return.”

Voor Klaas-Jan Huntelaar staat er een ontmoeting met zijn oude liefde op het programma. Huntelaar komt niet veel aan spelen toe bij Schalke en wordt dan ook veelvuldig met Ajax in verband gebracht. Technisch directeur Christan Heindl gaat in gesprek met Fox Sports in op de situatie van de Nederlander. “Hij is lang geblesseerd geweest, en in die tijd zijn spelers als Guido Burgstaller gekomen. Maar hij is nog steeds een belangrijke speler voor Schalke 04. Het zou in het verhaal passen als hij tegen Ajax zou scoren. We hebben met Huntelaar afgesproken dat als hij weer fit was en speelde we met hem zouden gaan zitten over een eventuele contractverlenging.” Later gaf Huntelaar zelf aan dat dit zijn laatste seizoen bij Schalke zou zijn. “Mijn contract loopt af, dus in principe is dit mijn laatste seizoen bij Schalke.” Hiermee lijkt Huntelaar in te spelen op de geruchten die om hem heen dwalen.

Bij Ajax gaan ze vol vertrouwen richting de ontmoeting met Schalke. Zoals eerder gezegd doet de ploeg van Peter Bosz goede zaken en laat het zien in een goede flow te zitten. Spelers wie eerder uit vorm waren, lijken nu de goede vorm te pakken te hebben. Zo heeft Bertrand Traoré het doel weer gevonden. In de afgelopen twee wedstrijden scoorde hij drie keer. Het zal voor de staf van Ajax een moeilijke keuze worden wie er gaat spelen. Kasper Dolberg is fit voor het duel met Schalke 04 en kan de spitspositie weer van Traoré overnemen. De vraag is dus of Traoré in ieder geval voor nu de vaste spits is of dat hij weer naar de rechterflank wordt verplaatst ten faveure van Dolberg. In dat geval wordt het interessant wie op de linkerflank zal starten aangezien Justin Kluivert, Amin Younes en David Neres goede dingen hebben laten zien.

De enige aderlating voor Ajax op weg naar de eerste ontmoeting met Schalke is het ontbreken van Lasse Schöne. De Deense international liep een schorsing op tijdens het duel met FC Kopenhagen. Peter Bosz zal dus voor iemand anders moeten kiezen op de nummer 6-positie. Naar alle waarschijnlijkheid zal Donny van de Beek de rol van Schöne gaan overnemen. Het 19-jarige talent speelde afgelopen zaterdag al een helft op het middenveld.

 

Schalke 04 speelde in totaal acht keer eerder tegen een Nederlandse club, het verloor drie keer (37,5%), het won vier keer (50%) en één keer werd er gelijk gespeeld (12,5%). In totaal kreeg het in die wedstrijden 14 goals tegen en scoorde het zelf 9 keer. De laatste officiële ontmoeting tussen Schalke 04 en een Nederlandse club was in maart 2012 waarin het FC Twente trof. Over twee wedstrijden gezien bleek Schalke de sterkste.