Veltman (foto) is al een tijdje bezig met rennen. Tegen Feyenoord rende hij vooral heel hard. Juichend na zijn winnende treffer in de Klassieker. Dit seizoen is Joël bezig met een marathon. Een wedstrijd zonder balbezit en positiespel waarin hij Van der Hoorn achterliet als concurrent in de achterhoede, blessures de deur wees en opgeroepen werd voor Oranje. Zondag mag hij aan de bak tegen Cambuur (16:30). Scheidsrechter: Danny Makkelie.

Ajax
Ja, met Joël Veltman gaat het goed. Puur gezien de statistieken gaat het met zijn werkgever Ajax ook prima. Acht punten voorsprong op de nummer twee met nog acht duels te gaan. De Amsterdammers stevenen af op een nieuwe titel. Tenminste, dat denken veel mensen. Gezien de laatste jaren waarin Ajax na de winterstop bijna niet verloor is het geen onterechte gedachte. Toch doet het spel van de equipe van Frank de Boer bij vlagen pijn aan de ogen. Er wordt grote gedeelten van de wedstrijd onrustig gespeeld, met veel slechte passes en weinig overtuiging.

Het lukt de regerend landskampioen daarentegen vaak wekelijks de volle buit te pakken. Ook in het vorige duel tegen Feyenoord. In de Kuip waren de Rotterdammers minstens gelijkwaardig aan Ajax. Een groot voordeel bij de Godenzonen is echter dat de ondergrens nog vrij hoog ligt. Ajax kan zwak spelen, maar het ploegje blijft altijd een bepaald niveau halen. Daarbij heeft de selectie met de talentvolle Ricardo Kishna een verrassende en onvoorspelbare speler in huis. Omdat Viktor Fischer door een blessure afwezig is, zou Kishna zomaar eens zijn vervanger kunnen zijn aanstaande zondag.

Cambuur
Cambuur is een van de vele degradatiekandidaten in de Eredivisie. Mede door de laatste wedstrijden staat de ploeg van Dwight Lodeweges nu op elfde plaats met acht punten meer dan rode lantaarndrager Roda JC. De Leeuwarders hebben een redelijk uitgebalanceerd ploegje met veel drive naar voren. Met centrale verdedigers Van der Laan en Leeuwin heeft Cambuur een zeer solide defensie. Maar ook op het middenveld en in de aanval schuifelen vaardige spelers. Vooral middenvelder Marcel Ritzmaier springt in het oog door fraaie goals en trucjes á la Dennis Bergkamp.

Toch is er een groot probleem met de promovendus: het presteert zeer matig in uitduels. Nog niet één duel buiten Leeuwarden werd winnend afgesloten. Thuis won Cambuur al van ploegen als Groningen en Utrecht, maar uit, zonder het fanatieke publiek, lijkt de echte overtuiging afwezig om te stunten. Ook in de ArenA zal Cambuur van hele goede huizen moeten komen om er met een of meer punten weg te gaan.

Wedstrijdbeeld en prognose
Dit affiche werd eenmaal eerder gespeeld dit seizoen. Maar dan net andersom uiteraard. Toen ontving Cambuur Ajax en nu komen de Leeuwarders op bezoek in de hoofdstad. Het duel in Leeuwarden was erg moeizaam voor de jongens van Frank de Boer. De zege werd in de laatste wedstrijdseconden pas binnengehaald. Door een klutsgoal van Davy Klaassen. Destijds een flinke domper voor Cambuur wat dat duel erg fel en zorgvuldig speelde.

Zondag is Ajax de grote favoriet. Zeker omdat de Amsterdammers dit seizoen van alle Nederlandse ploegen thuis het sterkst zijn en Cambuur uit, zogezegd, het slechtst. Wanneer de Ajacieden zorgvuldig spelen, veel bewegen en Cambuur bij balbezit kort opwachten dan is een hoge score niet uitgesloten. Zeker niet als Kishna het weer op zijn heupen krijgt.

Mijn prognose: 4-0.