Het woord ‘rust’ komt weinig voor in het woordenboek van Ajax. Ook in week 39 staan er weer twee wedstrijden ingepland. De eerste voor de KNVB-beker tegen FC Volendam. En ja, dat moet ondanks de slechte vorm te doen zijn. Het duel begint kwart voor negen (20:45) en wordt begeleid door scheidsrechter Tom van Sichem.

Ajax
In Amsterdam lijkt een periode van rouw ingezet. De eerste stoet leidt ons toevalligerwijs langs de tegenstander van vanavond. En dan gaat het even niet om negentig minuten lang achter een bal aan rennen. Nee, dan hebben we het over het overlijden van Gerrie Mühren. Hij zal vanavond symbolisch centraal staan. Mühren was een geboren Volendammer en speelde lang voor Ajax. Dat beide ploegen juist nu tegen elkaar spelen kun je bijna geen toeval noemen.

De tweede stoet is natuurlijk lang zo triest niet als de eerste. De tweede stoet heeft alles te maken met de sportieve reeks van Ajax. Dit ‘leven’ is nog te helen. En daar lijkt FC Volendam een goed medicijn voor. Winnen van de Wijdbroeken kan goed zijn voor het vertrouwen. Keeper Jasper Cillessen neemt de plaats van Kenneth Vermeer over. Of dit alleen voor vanavond is, is niet zeker. Bojan, Boilesen en Sigthórsson krijgen rust. Lesley de Sa sluit bij de selectie aan.

FC Volendam
Ook voor de Jupiler Leagueclub kwam het nieuws over Mühren hard aan. Alleen neef Robert droeg vrijdagavond een rouwband. De equipe van Hans de Koning doet het sportief niet al te best in de tweede divisie. De ploeg staat vijftiende met elf punten uit negen wedstrijden.

De belangrijkste speler voor Volendam is de eerdergenoemde Robert Mühren. Hij maakte al negen treffers en staat daarmee gedeeld bovenaan op de topscorerslijst.

Wedstrijdbeeld en prognose
Ajax is het aan zijn stand verplicht door te bekeren. Zeker als de tegenstander uit de Jupiler League komt. Dat zal hoogstwaarschijnlijk ook gebeuren. Zeker nu Volendam ook in een niet al te beste vorm steekt. Maar goed, de Amsterdammers spelen niet al te best voetbal de laatste weken. Daarbij krijgen ook een aantal spelers rust en mag de ‘B-keus’ oprukken.

Er wordt geen spektakelstuk verwacht. Volendam zal zich niet zomaar neerleggen bij een nederlaag en zal zich hoogstwaarschijnlijk ingraven voor het doel. Ajax laat zien voor de goal niet scherp te zijn en lijkt wat creativiteit op het middenveld te missen. Een kansenregen lijkt daarom ook uitgesloten. Het kan zomaar zijn dat het een saai schaakspel wordt, waar Ajax de meeste kansen krijgt en er dan ook met de winst vandoor gaat. Zij het dus moeizaam.

Mijn prognose: 2-0.