© Proshots

Eerder deze week schreef Ajax1.nl al een analyse over Manchester United, dit keer is Liam Canning (Twitter: @LiamPaulCanning) in gesprek met Ajax1.nl over de ontmoeting tussen Ajax en Manchester United. Liam is een Engelse freelance-sportjournalist die veelvuldig met Manchester United bezig is. Hij is een schrijver voor het Engelse blad The Telegraph. Hoe kijken de Engelse pers en de fans van United naar Ajax en de finale? Hoe zal Mourinho Ajax gaan bestrijden, en waar liggen de sterktes en zwaktes van Manchester United?

Liam vertelt over zijn liefde voor United: “Ik ben een fan van Manchester United, voor mijn werk moet ik natuurlijk ook veel naar ze kijken. Mijn vader was vroeger fan van Manchester, ik kom er zelf niet vandaan maar ik ben zeker wel fan van ze.” Hij is erg onder de indruk van Ajax en hoe ze zich in de Europa League hebben gemanifesteerd: “Ajax is natuurlijk een van de eerste ploegen waar je aan denkt als je het hebt over de Champions League of de Europa League. Ajax is echt geen ploeg die United moet onderschatten. Ze hebben een jonge getalenteerde ploeg die erg veel weg heeft van AS Monaco, met spelers als Klaassen, Ziyech, Dolberg en Traoré. Dolberg is in mijn ogen echt de revelatie van het seizoen bij Ajax. Het is jammer dat Mbappé het zo goed doet bij AS Monaco, anders had hij nog meer in de spotlights gestaan. Ajax – Lyon was een van de beste wedstrijden die ik heb gezien dit seizoen.”

Over de kansen van beide teams durft Canning niet echt een uitspraak te doen: “Ik denk echt dat het een wedstrijd gaat worden die beide kanten opgaat. Maar normaliter moet United dit gewoon winnen, met alle respect voor Ajax natuurlijk. Maar als je alleen al kijkt naar de begrotingen van beide clubs, en als je de spelers naast elkaar legt mag United dit niet verliezen. Nogmaals, het kan beide kanten op.” Toch ziet Canning ondanks zijn voorkeur voor United wel kansen voor de Amsterdammers: “Als United niet goed omgaat met de druk, zal het een erg moeilijke wedstrijd worden en kan het zomaar dat Ajax er met de titel van doorgaat. Hoe langer de wedstrijd zal duren hoe meer Ajax in het voordeel zal komen. United heeft wel de ervaring, maar ik denk dat Ajax het met die jonge jongens wel langer vol zal houden.”

Er is veel gezegd en geschreven over hoe Mourinho zal gaan spelen en hoe het om zal gaan met de druk en de jonge talenten van Ajax. Canning zei er het volgende over: “Ik verwacht dat Mourinho weer terug zal gaan naar 4-3-3. Met Romero op doel, Valencia als rechtsback, Smalling en Blind als de centrale verderdigers. Darmian verwacht ik helaas als linksback. Herrera, Carrick en Pogba op het middenveld, en Lingard, Rashford en Mkhitaryan in de aanval. Valencia heeft genoeg ervaring daar maak ik me niet druk om. Dat Darmian waarschijnlijk zal starten baart me wel zorgen. Traoré is echt een geduchte tegenstander voor hem. Darmian is niet meer de Darmian die we kennen van het WK. Gelukkig staat Blind er. Hij kan het spel goed lezen en er dus goed tussen gaan zitten. Aan die rechterflank liggen voor zowel Ajax als United kansen. Ajax zal het lastig gaan krijgen met Mkhitaryan, zijn passes en techniek zijn zo goed, hoewel hij in de Premier League niet al te goed was en niet veel indruk maakte. In de Europa League daarentegen was hij een van de betere en belangrijkste spelers voor United.”

Bij onder andere Studio Voetbal en Rondo werd er al veel gespeculeerd over de zwakheden van United en deze beaamde Canning volmondig: “Defensief is United echt kwetsbaar. We missen natuurlijk Rojo en Bailly. Jones en Smalling zullen dus naar alle waarschijnlijkheid gaan starten. En zoals ik al zei Darmian op de linksback. Ook daar liggen dus zeker de kansen voor Ajax. Ik hoop trouwens echt voor Ajax dat ze deze ploeg bij elkaar kunnen houden. Er liggen zeker kansen als je verder kunt groeien met dit team. De Engelse media, en met hen heel Europa had dit van te voren nooit verwacht. Het is natuurlijk geweldig dat Ajax zich weer meldt in de Europese top.” Zoals eerder vermeld durft Canning nog niet echt te voorspellen, maar toch liet hij zich uit over zijn verwachting: “Ik denk dat de uitslag gaat eindigen met één doelpunt verschil. Ik verwacht een 1-2 winst voor United, maar het is en blijft een finale, eigenlijk valt er dus niets te voorspellen.”