Ajax kan zondag – als de wind richting de hoofdstad waait – kampioen worden. Lekker twee speelronden voor het einde met de schaal omhoog de fans begroeten, een Fox-verslaggever in het bubbelbad kieperen en een kampioensvlag ophijsen richting het dak van de ArenA. Tussen haakjes: dan moet de equipe van Frank de Boer ‘even’ winnen van ADO Den Haag en dan moet Feyenoord punten verspelen in Eindhoven. Feit is dat de wedstrijd Ajax – ADO gefloten wordt door Richard Liesveld.

Ajax
Ja, Ajax. Daar hebben we de afgelopen 31 speelrondes heel veel over gebabbeld. Van goed naar slecht, en van flets tot overtuigend. De Amsterdammers hebben dit seizoen alleen in de Champions League hun beste spel laten zien. En ja, in gedeeltes van wedstrijden tegen onder andere PSV en Feyenoord. Maar nooit een heel duel.

Menig Ajacied zal de wedstrijd tegen Barca in de ArenA de mooiste hebben gevonden. Terecht. Toen werd een Europese grootmacht bij de lurven gegrepen. Iets wat Cruijff graag wil zien en als het aan Frank de Boer ligt vaker zal gáán zien. Maar voor dat soort prestaties moet de regerend landskampioen de ploeg bij elkaar houden. De sterkhouders mogen niet vertrekken in de zomer. Klaassen en Veltman die dit seizoen doorbraken als jonge volwassenen moeten volgend seizoen één niveau vasthouden en niet zoals Joël om de drie à vier duels door het ijs zakken.

Mocht Ajax dit weekend kampioen worden dan heeft dat het eigenlijk bereikt zonder captain Siem de Jong. De spits slash middenvelder viel van blessure in blessure. Nee, jongens als Serero, Klaassen, Cillessen en Schöne hebben dit Ajax gebracht naar waar het nu staat. De ‘Titel van het Collectief’ werd de afgelopen weken vaak geroepen in de media. Niet gek. Wie moeten we aanwijzen als kartrekker, beleidsbepaler? Misschien de man die dit seizoen nooit met noppen onder zijn zolen op het wedstrijdveld stond: Frank de Boer?

Wedstrijdbeeld
Zo gek is het niet dat veel mensen denken dat Ajax dit weekend al kampioen wordt. Men verwacht dat Feyenoord gaat morsen tegen PSV. Van de 57 duels in Eindhoven won de thuisploeg er dertig. Daarbij komt nog het statistiekje dat Feyenoord dit seizoen gezien de ‘topduels’ alleen eenmaal van Vitesse (uit) en een keertje van PSV (thuis) wist te winnen.

Wanneer Feyenoord geen drie punten mee naar huis neemt, moet Ajax nog één klus klaren: thuis van ADO Den Haag winnen. Ajax is de grote favoriet voor dit treffen, maar de tegenstander ADO zit in een flow. Een flow die ontstaan is na het vertrek van trainer Maurice Steijn. De laatste nederlaag die het Groen en Geel leed was tegen Heracles op 4 februari eerder dit jaar. Het werd destijds maar liefst 0-3 voor de uitploeg.

In de ArenA wordt van Ajax het nodige spektakel verwacht. In dit mogelijke kampioenduel hoopt het kritische Amsterdamse publiek op een show. Daar moet de uitploeg ‘dan maar even aan meewerken’. Het feestje verstieren is nooit leuk. De ploeg van Frank de Boer moet het wel doen zonder de geschorste Blind en Van Rhijn. Maar ook zonder dat tweetal moet winnen van ADO mogelijk zijn. En wie weet leidt zo’n overwinning tot een heel mooi fuifje.