Aankomende zondag staat een van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen op het programma: Feyenoord – Ajax. Deze wedstrijd gaat om veel meer dan de drie punten. Er moet simpelweg gewonnen worden van de grote rivaal; gelijkspelen of verliezen is absoluut geen optie. Ajax moet laten zien dat het verlies van vorig jaar (4-2) slechts een eenmalig incidentje was door een overtuigende overwinning te boeken in De Kuip. Ajax moet weer heer en meester zijn. Het is te hopen dat juist het resultaat van vorig jaar voor genoeg motivatie, focus en scherpte zorgt bij de Amsterdammers. Het mag niet nog een keer verkeerd aflopen.

Focus en scherpte zijn van cruciaal belang in zulke beladen duels. Er zijn helaas geen uitsupporters welkom waardoor De Kuip bomvol zit met alleen maar Feyenoorders. De sfeer is, logischerwijs, grimmig en misschien zelfs vijandig te noemen. Ook moet Ajax zich niet gek laten maken door wat er op het veld gebeurt. Provocaties en bijvoorbeeld schwalbes (Guidetti die vorig jaar een penalty versierde) zullen zondag vast wel weer voorkomen. Het is aan Frank de Boer zijn manschappen om daar niet op in te gaan. Om een goed resultaat te behalen moet Ajax net zo geconcentreerd en zorgvuldig spelen als grote delen van de wedstrijd tegen Manchester City.

Hoewel Ajax een fantastische wedstrijd heeft gespeeld afgelopen woensdag is het niet vanzelfsprekend dat deze “flow” wordt doorgezet. Juist in de Eredivisie is Ajax niet in hun allerbeste vorm. Ondanks de ongeslagen status heeft Ajax al wel vijf keer gelijkgespeeld. Daarnaast heeft het verleden uitgewezen dat in uitwedstrijden om 12:30 uur vaak punten worden gemorst. Ook een midweekse wedstrijd in de Champions League is lang niet altijd een goed voorteken. Het mag en wordt ook niet gebruikt als excuus. Frank de Boer zei onlangs dat als je bijvoorbeeld geen zin hebt in een bord pasta op de vroege ochtend, dat je dan ook wel een bruine boterham kan eten. De spelers moeten vooral niet teveel denken aan die “negatieve” statistieken tijdens de voorbereiding en tijdens de wedstrijd. Je moet altijd alles geven in wedstrijden maar tegen Feyenoord nog net een beetje meer, ongeacht het tijdstip of programma.

Frank de Boer kan tegen Feyenoord weer een beroep doen op de vlugge rechtsbuiten Jody Lukoki. Mogelijk zal dit ten koste gaan van Viktor Fischer. Ook Miralem Sulejmani, die geen minuten maakte afgelopen woensdag, zal naar alle waarschijnlijk weer bij de selectie zitten. Mochten ze gaan spelen zal dat geen volledige wedstrijd zijn aangezien vooral Sulejmani wedstrijdritme mist. Ook Eyong Enoh kan opgesteld worden tegen Feyenoord. Ondanks de rode kaart bij zijn rentree in een wedstrijd van Jong Ajax kan hij gewoon spelen. Aanvankelijk werd Enoh geschorst voor de wedstrijden tegen Feyenoord en Vitesse maar de schorsing is voorlopig opgeschort (Ajax.nl). Dat betekent dat Enoh aankomende zondag wel inzetbaar is.

Ondanks het gebrek aan vorm in de Eredivisie en de negatieve statistieken in wedstrijden om 12:30 uur kan Ajax de Klassieker met vertrouwen tegemoet zien. De 3-1 overwinning op Manchester City zorgt ongetwijfeld voor wat vertrouwen. Hopelijk zien we dat vertrouwen zondag ook terug. Niet met de negatieve statistieken bezig zijn, gewoon “foebele.” Ook kan Ajax met een nagenoeg fitte selectie aantreden tegen de aartsrivaal. Ook dat is niet onbelangrijk aangezien Feyenoord het de laatste tijd best goed doet. Ze hebben op het moment evenveel punten als Ajax en afgelopen seizoen heeft wel bewezen dat ze het goed toen tegen de topclubs. Het is aan Ajax om daar dit jaar een uitzondering op te maken. Laten we hopen op een leuke wedstrijd met natuurlijk een overwinning voor Ajax. De drie punten mogen “gewoon” weer ouderwets mee naar Amsterdam.