De beker én de landstitel. Frank de Boer was er al eens eerder heel dichtbij. In 2011 moest hij echter de Dennenappel FC Twente gunnen. Nu moet hij met een iets mindere ploeg afrekenen: PEC Zwolle. Bas Nijhuis fluit het vroege duel. Zondag om 18:00 wordt er in de Kuip afgetrapt.

Ajax
Ajax krijgt de laatste weken een lesje in geduld bewaren. Tot op heden scoort de ploeg van Frank de Boer voldoende op dit onderdeel. Zelf wedstrijden winnen en dan maar hopen op een flater bij de concurrentie. Die concurrentie (Feyenoord) wint echter ook waardoor het landskampioenschap nog even op zich laat wachten. Eerst moet er in de beker worden afgerekend met PEC. En dat moet eigenlijk geen probleem zijn. Zeker nu basisklanten Van Rhijn en Blind weer aanwezig zijn.

PEC Zwolle
De Zwollenaren bezetten op dit moment de negende plaats in de Eredivisie. Het ploegje van Ron Jans speelt aanvallend en fris voetbal. Eerder dit seizoen speelde PEC thuis al knap gelijk tegen Ajax. Uit in de ArenA werd er wel verloren. De smaakmakers bij Zwolle zijn Lachman, Klich, Saymak en Thomas. Eerstgenoemde was even weg door een blessure maar lijkt nu weer in goede vorm. De Poolse middenvelder Klich is eigenlijk al het hele seizoen een constante factor. Met zijn rust en gouden passtechniek lijkt vooral hij toe aan een stap hogerop. De twee laatstgenoemden Saymak en Thomas zijn bij vlagen ongrijpbaar. Het duo is technisch zeer begaafd en in staat het een tegenstander flink moeilijk te maken. Jans heeft te maken met een superfitte selectie. PEC kan met de sterkste elf aantreden tegen Ajax.

Wedstrijdbeeld
Ajax maakt de meeste kans op het winnen van de beker. Zeker omdat tegenstander PEC het spelen van een finale helemaal niet gewend is. Een volle Kuip, de immense druk, het kunnen winnen van een grote prijs: allemaal factoren die het Zwolle moeilijk kunnen maken. De Amsterdammers daarentegen weten inmiddels wel hoe het is om met druk om te gaan. Al zeker drie jaar ging dat erg goed. Op dat gebied zal de equipe van Frank de Boer dus flink in het voordeel zijn.

Verder heeft Ajax gezien het spelersmateriaal een veel sterkere selectie. Het staat natuurlijk niet voor niets acht plaatsen boven PEC. De ploeg van Ron Jans zal een heel goede dag moeten hebben wil het Ajax verslaan. Ze zullen vroeg druk moeten zetten en hopen dat er een vroege goal valt. Misschien hebben de Blauwvingers dan een kans.