Als het aan goudhaantje Lasse ligt dan gaat Ajax er alles aan doen om de Europa League te winnen. Dus de finale bereiken en daarin de tegenstander verslaan. The Road to the Final dus. Maar, eerst FC Salzburg verslaan donderdagavond (21:05). Scheidsrechter: Clément Turpin.

Ajax
Het verhaal van Ajax is inmiddels bekend en vrij globaal uitgelegd. Het team van Frank de Boer speelt, vooral in de beginfase, heel aardig voetbal. Met snel en flitsend combinatiespel met veel lopende mensen worden er grote kansen gecreëerd. Dat was tegen Go Ahead bijvoorbeeld het geval, maar toen werden die mogelijkheden amper afgemaakt. Afgelopen week was dat in de twist met Heerenveen anders. Toen leidden de kansen tot penalty’s die vervolgens in het doel gingen. Tweemaal om precies te zijn. Tweemaal Lasse Schöne.

Zorgpuntjes bij de koploper van Nederland zijn er nog genoeg. Zo is captain Siem de Jong niet in beste vorm. Hij heeft moeite met de balaanname, is niet overtuigend in de afronding en is onzorgvuldig bij passes. Daarbij speelt Van Rhijn al een lange tijd slordig en komen de vleugelspitsen – met name aan de linkerkant – niet uit de verf. Dat moet in ieder geval anders wil je Europees overwinteren.

FC Salzburg
“Ik ben geïmponeerd door Salzburg”, aldus De Boer over de tegenstander in de Europa League. Op de officiële site meldt de Ajax-trainer dat hij vooral hun teamspirit en manier van spelen goed vindt. Toch is de Oostenrijkse competitie een beetje ‘ver van ons bed’. In die competitie, de Bundesliga, staat Salzburg heel overtuigend bovenaan. Met 55 punten heeft de ploeg van Roger Schmidt een voorsprong van zeventien punten op achtervolger Grödig. Daarbij maakte Salzburg 73 goals in 23 duels en kreeg het maar 18 tegen. De verdedigers van Ajax zijn dus opgepast.

Wedstrijdbeeld & prognose
Ajax lijkt ondanks het Oostenrijkse aanvalgeweld favoriet voor dit treffen. Ook omdat de Nederlandse competitie hoger aangeschreven staat, maar zeker omdat de Amsterdamse club in topduels vaak beter presteert en het thuis mag aantreden. Genoeg ingrediënten voor een mooi resultaat. Daarbij kan Frank de Boer over een redelijk fitte spelergroep beschikken. Alleen Serero en Boilesen zijn basisspelers die vanwege een blessure afwezig zijn.

Mijn prognose: 2-0.