sc Heerenveen komt zondagmiddag (16:30) op bezoek in de ArenA. En waarschijnlijk niet eens met frisse tegenzin. De Friezen zijn namelijk beter in vorm dan tegenstander Ajax. De ploeg van Frank de Boer laat zich de laatste wedstrijden de spreekwoordelijke kaas van het brood eten. Ook vorige week door het 1-1 gelijkspel in en tegen Zwolle. Er is dus iets goed te maken. Zeker nu de concurrentie ook punten laat liggen. Scheidsrechter zondag is Pol van Boekel.

Ajax
Ajax zwalkt. Zwalken zonder te verliezen, dat wel. De resterend landskampioen speelt kleine fases in de wedstrijd heel sterk, maar kan dan vaak niet profiteren van de massale toestroom aan kansen. Wanneer de aanvalsmachine sputtert, is het feest voorbij. Dan kan de tegenstander – wie dan ook – terugkomen in het duel en zelfs stunten tegen Ajax. Iets wat PEC Zwolle vorige week deed.

De problemen ontstaan op een moment waar dat niet hoeft: voorin. In principe hoeven we daar niet moeilijk over te doen, want Ajax werd de laatste drie jaar kampioen zonder een echte goalgetter. Toen maakten de middenvelders ook veel goals. Nu wil het ronde tuig echter niet in het netje. Ook niet nu Siem de Jong weer in de basis staat. Zijn doelpogingen tegen PEC deden pijn aan het menselijk oog.

sc Heerenveen
Heerenveen speelt al een tijdje heel aardig voetbal. Dat aardige voetbal moet echter maar van twee spelers komen: Ziyech, en Finnbogason. Spelers als Basacikoglu en Lurling doen ook leuk mee, maar kunnen niet aan het niveau van de twee eerstgenoemden tippen. Het probleem van de equipe van Van Basten ligt achterin. Niet voor het eerst. Het is al jaren geleden dat Heerenveen een goede defensie had. Nu spelers als Kruiswijk, Zomer en Kum daar spelen, moet je je hart vasthouden. Ook wanneer keeper Nordfeldt een bal op zich af krijgt trouwens. 

Wedstrijdbeeld en prognose
We mogen stellen dat Heerenveen op dit moment in een betere vorm steekt in vergelijking met Ajax. Dat is al om de simpele reden dat er bij de ploeg van Van Basten meer spelers zijn die de kansen afmaken. De Amsterdammers laten te veel mogelijkheden onbenut. Voor hen is het een voordeel dat Heerenveen op bezoek komt in de ArenA. Dan speelt toch het thuisvoordeel een rol. In het eigen stadion laat Ajax zelden punten liggen. Daarnaast heeft Frank de Boer een goede ploeg onder zijn hoede die als het eenmaal begint te lopen nauwelijks af te stoppen lijkt.

Mijn prognose: 2-1.