‘Hij Kenneth nog steeds!’ – Waarschijnlijk de meestgemaakte woordgrap van deze week, maar zwaar terecht. Kenneth Vermeer was in het bekertreffen tegen AZ de verdiende man-of-the-match door een penalty te stoppen en daarna nog een paar keer fantastisch redding te brengen op inzetten van de thuisploeg. Aan de andere kant maakte de pion die hard op weg is Ajacied van het Jaar te worden, namelijk Lasse Schöne,  de enige goal van de wedstrijd. Zondag (14:30) staat weer een belangrijk treffen op ‘t programma: FC Twente-thuis. Scheidsrechter is Pieter Vink.

Ajax
Van de 47 keer dat dit duel gespeeld werd, won Ajax maar liefst 36 keer. De gedachte van menig Ajacied zal direct teruggaan naar 15 mei 2011. Ik vraag me nog steeds af hoeveel pasgeboren baby’s na die wedstrijd de naam Siem kregen. In dat duel kwam alles samen: strijd, sfeer en goed voetbal. Leuke bonus: de Amsterdammers mochten na dat affiche ein-de-lijk de derde ster op het shirt laten borduren.

Nu kan de wedstrijd van aanstaande zondag zomaar weer een soort titelduel worden. Indirect, dat wel. Het verschil tussen Ajax en Twente op dit moment is zeven punten. Mocht de uitploeg winnen dan wordt het ook direct weer spannend in de Eredivisie. Wint de ploeg van Frank de Boer dan lijkt de titel écht een formaliteit. Ajax liet tegen AZ het goede drukzetten weer zien. Er waren af en toe mooie aanvallen. De machine die eerst wat stotterde lijkt na dat duel weer lichtelijk op stoom te raken. Ajax mist De Jong en Fischer door blessures. Moisander is nog een vraagteken. Cillessen neemt weer plaats onder de lat.

FC Twente
Het spel van FC Twente leunt en steunt op de schouders van Dušan Tadić. Was Twente een Albert Heijn geweest dan zou Tadić de hoofdpersoon in de reclames spelen: hij is de baas, de dirigent van het elftal. Dat werd in het duel tegen AZ maar weer eens goed duidelijk. De Serviër plaatste de bal in de laatste wedstrijdseconden fraai in de verre hoek.

De zwakke plekken van Twente liggen achterin. De complete defensie plus doelman is zwak. Keeper Marsman laat bij vlagen prachtige reflexen zien, maar met de makkelijkste ballen heeft de Zwollenaar het moeilijk. Het defensieve duo bestaat uit Bengtsson en Bjelland. Een vrij solide duo, maar in de lucht makkelijk te kloppen. Daar liggen mogelijkheden voor de thuisploeg. Koppers, Rosales, Brama, Leugers en Mokhtar missen ‘t duel tegen Ajax.

Wedstrijdbeeld
Ajax kan zich geen incidentjes meer permitteren. Het is de favoriet voor de titel en moet dat nu maar eens laten zien. Twente zal veel tegenstand bieden, daar kan Ajax op rekenen. De ploeg van Michel Jansen wil graag voetballen, speelt aanvallend en zal dat ook in de ArenA doen is de verwachting. Mocht dat ook echt gebeuren dan ontstaat er vanzelf ruimte voor Ajax om op z’n ‘Ajax’ te spelen: vloeiende combinaties, lekker richting het vijandelijke doel met een aantal lopende spelers.