Heracles-coach Jan de Jonge wil Ajax ‘achter de broek zitten’. Beetje opjagen, bang maken. Niks mis mee. Geen gekke gedachte van de oefenmeester. De Amsterdamse ploeg is kwetsbaar, maar is daarbij ook al héél dichtbij de landstitel. Wanneer de ploeg van Frank de Boer zondag in Almelo één of meer punten haalt dan is het kampioen. Scheidsrechter is Pieter Vink.

Ajax
Kwetsbaar dus. Geheel tegen de verwachting in greep Ajax naast de beker. Het werd, na het vuurwerkincident, volledig ondersteboven gelopen door middenmoter PEC Zwolle. Veel Ajax-fans namen het op voor hun club omdat ‘ze bovenaan staan’. Maar ook die mensen zullen toch hebben gezien dat het Rood en Wit van nu niet een wereldse ploeg is, maar door goed positiespel op de been blijft. Tegen Heracles staat Cillessen weer op doel. Moisander is afwezig vanwege een blessure. De Jong en Fischer zijn er ook nog niet bij.


Heracles Almelo
Heracles is bijna veilig. Direct degraderen is niet meer mogelijk, maar nacompetitie spelen kan nog wel. Om dat te voorkomen moet de ploeg uit Almelo in de laatste twee duels tenminste één punt pakken. De Jong kan tegen Ajax geen beroep doen op Rienstra, Linssen, Bruns, Schenkeveld, Veldmate, Tannane en Vujicevic. Een flinke waslijst. Dat kan de Heraclieden nog wel eens opbreken mochten ze voor een stuntje willen zorgen.

Wedstrijdbeeld
Frank de Boer verwacht na de bekerfinale een alerter Ajax. Zijn ploeg moet zondag bewijzen de terechte kampioen te worden. Dan moet het wel in Almelo op het kunstgrasveld zien te winnen. Niet altijd een gemakkelijke opgave. Vorig jaar werd er uit nog gelijkgespeeld; 3-3. Voor het affiche zondagmiddag (14:30 uur) is Ajax de grote favoriet. Gezien het spelersmateriaal en het positiespel moeten ze kunnen winnen. Heracles zal gokken op snelle uitbraken. Het thuisvoordeel kan ook voor vleugels zorgen.