Het is toch ergens best nostalgisch. Dat je als club in een speciale wedstrijd voor het publiek en de club op wilskracht een veel hoger niveau kunt halen. Dat lukt FC Utrecht tegen Ajax vaak. Ook afgelopen zondag in de Galgenwaard. Veel Ajacieden calculeren puntverlies in als de twist tegen de Domstedelingen op het programma staat.  Aankomende donderdag (20:45) treedt Ajax in eigen huis aan tegen FC Groningen. Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük.

Ajax
Veel kerels waren tegen Utrecht weer broekjes bij de regerend landskampioen. Veltman liet zich kinderlijk eenvoudig aftroeven bij de 1-1 en ook spelers als Van Rhijn en Serero hadden moeite met het fysieke spel van de opponent. De Amsterdammers kwamen er dit keer ook voetballend niet aan te pas. Donderdagavond is het ideale moment om de boel weer op te pakken. Ajax is nog koploper en liep weinig schade op. Daarnaast beschikt De Boer nog over een fitte selectie en lijkt er weinig aan de hand in de hoofdstad. Keeper Jasper Cillessen is wel geblesseerd.

FC Groningen
Groningen won twintig jaar geleden voor het laatst in Amsterdam. Het werd destijds 0-2 door goals van Huizingh en Hamming. De laatste drie seizoenen won Ajax telkens met 2-0 thuis van Grunn. De laatste vijf keer wist de ploeg uit het noorden zelfs niet te scoren. Op dit moment is de ploeg van Erwin van de Looi niet in vorm. Het wist na de winterstop nog niet te winnen. In de beker werd het door degradatiekandidaat NEC uitgeschakeld. Toch staat Groningen nog achtste in de Eredivisie. Daarbij heeft het met spelers als Chery, Botteghin, Kostic en De Leeuw een aardige selectie.

Wedstrijdbeeld & prognose
Ajax is donderdag de favoriet. De ploeg van Frank de Boer is vrij stabiel, voetbalt thuis en heeft weinig last van ernstig blessureleed. Daarnaast speelt de Amsterdamse equipe in de eigen ArenA doorgaans bijzonder dominant voetbal. Groningen zal het vooral van snelle uitbraken moeten hebben. Wanneer de ploeg van Erwin van de Looi gokt op counters via Kostic en Chery dan zit er misschien een stuntje in. De Amsterdammers zullen vooral behoefte hebben aan zekerheid. Zekerheid aan de hand van een stabiele Veltman en een excellerende Fischer. Dan kan de score misschien hoog uitvallen. Nu ontbreekt het bij Ajax aan absolute topvorm. De topvorm die nodig is om een monsterscore op het bord te zetten.

Mijn prognose: 2-0.