Het KNVB bekertoernooi wordt al sinds 1898 gespeeld en het is daarmee de oudste nog bestaande voetbalcompetitie die wij in ons land kennen. Er wordt vanaf het begin gespeeld met een knock-out systeem, met een korte onderbreking tussen 1994 en 2003, waarin er gewerkt werd met een groepsfase. De winnaar van de KNVB beker speelt aan het begin van het volgende seizoen tegen de kampioen van de Eredivisie waarbij de winnaar de Johan Cruijff schaal krijgt. Daarnaast mag de winnaar van de KNVB beker deelnemen aan de derde voorronde van de UEFA Europa League.

Wie mogen er mee doen?

Het zijn niet alleen de clubs uit het betaalde voetbal die mee doen met de KNVB beker. Ook amateurclubs die spelen in de tweede divisie en amateurclubs die de halve finales van de regionale districtbekers in het vorige seizoen hebben behaald. Het zijn juist vaak die amateurclubs die voor de grote verrassingen zorgen tijdens het toernooi.

De kwartfinales

Het toernooi loopt dit seizoen inmiddels alweer een tijd en we zijn aanbeland bij de kwartfinales. Deze worden gespeeld op 22, 23 en 24 januari. Na de achtste finales belandden de winnaars van de wedstrijden in de grote pot en vond op 22 december 2018 de loting plaats. De namen die in de pot kwamen, zijn AZ, Vitesse, sc Heerenveen, Willem II, FC Twente, Feyenoord, Ajax en Fortuna Sittard. De loting wees uit dat de kwartfinales gaan tussen AZ en VItesse, sc Heerenveen en Ajax, FC Twente en Willem II en Feyenoord en Fortuna Sittard. Voor het inzetten met sportweddenschappen zijn dit heel interessante wedstrijden.

AZ tegen Vitesse

De wedstrijd tussen AZ en Vitesse zal een spannende worden. In de competitie staan ze met slechts een punt verschil op de vijfde en de zevende plaats. De eerste wedstrijd in de competitie werd 0-0 gelijkgespeeld. De kansen van beide ploegen zijn lastig in te schatten en wellicht zullen penalty’s de beslissende factor moeten zijn.

Ajax tegen sc Heerenveen

De Friezen spelen bijzonder wisselvallig en hebben al in de eerste seizoenshelft enorm veel tegengoals moeten incasseren. In eigen huis werd er ook al fiks verloren van Ajax en het lijkt erop dat sc Heerenveen niet de beste papieren heeft om een ronde verder te gaan.

Feyenoord tegen Fortuna Sittard

De promovendus Fortuna Sittard draait bijzonder goed mee in de competitie. Het is ook niet zo heel gek dat ze in de kwartfinales van de KNVB beker staan. Nu laat Feyenoord wel eens steekjes vallen en is er in de competitie ook een flink gat in punten tussen Feyenoord en Ajax. Desondanks zou je verwachten dat de Rotterdammers een ronde verder gaan.

FC Twente tegen Willem II

FC Twente is vorig seizoen gedegradeerd, moet doet goed mee in de eerste divisie. Willem II speelt wisselvallig en staat op een twaalfde plaats in de Eredivisie. Dit kan nog wel eens een spannende wedstrijd worden voor beide partijen. Ook hier kan het zomaar zijn dat de wedstrijd beslist moet worden met een strafschoppen.