Ajax leed zaterdagavond een pijnlijke 1-0 nederlaag bij Heracles Almelo en zag PSV hierdoor opnieuw uitlopen in de strijd om het kampioenschap. Kenneth Perez meent dat het de spelers van Ajax aan handelingssnelheid ontbreekt.

“Ajax werd opgejaagd als nooit tevoren. Alleen tegen Feyenoord heb ik dat gezien en daar hebben ze heel veel moeite mee”, aldus Perez bij FOX Sports. “Daarom zet ik een beetje vraagtekens bij de handelingssnelheid. Je moet sneller de oplossing zien. Aan handelingssnelheid zie je of een speler echt hogerop kan. Dat viel mij heel erg tegen.”

“Zeker van de spelers die we normaal toch heel erg ophemelen”, vervolgt de Deen. “Ze hadden heel veel tijd nodig om zich aan te passen aan de tegenstander. En ook om de oplossing te zien, die lag iets verder weg dan zo dichtbij.” Perez zag Ajax bij de tegengoal de fout ingaan toen het wilde opbouwen van achteruit, op een moment dat de linies just moesten worden overgeslagen. Hierbij schoof Onana de bal zomaar in de voeten van een tegenstander. “Voor een nummer 10 is die pass al moeilijk, voor een nummer 1 al helemaal.”

Tafelgenoot Kees Kwakman vreest het ergste voor Ajax, wanneer het woensdag aantreed voor de Champions League-clash met Real Madrid. “Die geven onder de nieuwe trainer Solari ook veel meer druk naar voren en dekken af en toe ook één-op-één door. Als Ajax dit tegen Real probeert, worden ze echt geslacht. Ze zullen af en toe de lange bal moeten spelen.”