Ajax trad in de vaak doelpuntrijke uitwedstrijd tegen Heerenveen aan met een sterk gewijzigde basiself. Rasmus Kristensen mocht door de blessure van Noussair Mazraoui als rechtsback beginnen en Max Wöber vanwege het uitvallen van Tagliafico, kreeg net als tegen Bayern München, weer een plek in het centrum van de defensie naast Matthijs De Ligt. Voorin had Ten Hag een plekje ingeruimd voor Kasper Dolberg, wat ten koste ging van David Neres.

Veel effect bleken de wijzigingen niet te niet te hebben. Al in de derde minuut kwam Ajax op voorsprong door een prachtige treffer van Lasse Schöne. De Deen schoot het leer vanaf een meter of 35 in de kruising.

Ajax nam vervolgens het heft in handen wat resulteerde in een aantal kansjes. Heerenveen kon hier aanvankelijk maar weinig tegenover stellen en het was dan ook wachten op de 0-2. De Friezen vochten zich terug in de wedstrijd en verschenen een aantal keer voor het doel van Onana maar echt gevaarlijk werd het niet. Vlak voor rust was het dan toch raak voor de Amsterdammers. Na een afgeslagen corner viel de bal voor de voeten van Hakim Ziyech, die de bal met een droge knal in de verre hoek schoot.

Ajax begon ongewijzigd aan de tweede helft en had het geluk mee toen scheidsrechter Van Boekel in de 50ste minuut een makkelijke penalty gaf. Dolberg ging gemakkelijk naar de grond na een schouderduw. Tadic, die afgelopen week voor Servië nog een strafschop mistte tegen Roemenië, was deze keer wel trefzeker.

Een moment later was het al 0-4: Dolberg kon een voorzet van Kristensen makkelijk afronden, waarmee de wedstrijd definitief gespeeld was. Dit gaf Ten Hag, met het oog op het drukke schema van Ajax – eerst komt Benfica dinsdag op bezoek, waarna zondag de klassieker op het programma staat – spelers rust te geven. Eerst werden Dolberg en Ziyech naar de kant gehaald voor Klaas-Jan Huntelaar en David Neres en ook Labyad verscheen even later binnen de lijnen voor Frenkie de Jong.

Ajax bleef heer en meester en kon de wedstrijd makkelijk uitspelen zonder zich bijzonder in te spannen. Dinsdag zal de weerstand ongetwijfeld groter zijn.

Uitvak introduceert in Heerenveen nieuw liedje