Het sportieve succes van Ajax heeft ook zijn uitwerking op de beurs. De waarde van de Amsterdamse club bereikte na het Champions League-succes in Athene een recordwaarde van 270 miljoen euro.

Begin dit jaar kostte een Ajax-aandeel nog ongeveer 10 euro. Woensdagochtend was dit met 14,75 bijna 50% hoger. Nog nooit eerder was de Amsterdamse club zoveel waard in aandelen, sinds de beursgang in 1998. “De beurskoers van Ajax is volledig afhankelijk van de successen”, ligt financieel expert Erik Rezelman van RTLZ toe aan AT5. De koers vloog omhoog na het behalen van de Europa League-finale en daalde wat toen Peter Bosz wegging. Vanaf 1 januari is hij onder Erik Ten Hag flink gestegen.

De Europese prestaties zijn dus direct gekoppeld aan de financiële successen. “Het is essentieel dat ze Champions League spelen en succes boeken”, vervolgt Rezelman. “Ondertussen heeft Ajax nog een stille reserve. Ze hebben Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt, die ze voor gekke bedragen kunnen verkopen. Zestig miljoen? Dan heb je nóg zestig miljoen. Dan wordt het alweer Dagobert Duck in de Arena.”