De vervanging van Martin Jol als hoofdtrainer heeft Ajax vooralsnog geen windeieren gelegd. Snel nadat bekend werd gemaakt dat de Hagenaar zijn biezen pakte richting een volgende club, werd Frank de Boer gepresenteerd als interim. Sinds zijn aanstellen steeg het aandeel Ajax al ruim 12%, tot €7. Bij het vertrek van Jol was een aandeel Ajax nog €6,25 waard.

Aan het begin van dit seizoen was Ajax ongeveer evenveel waard als nu het geval is. Door een goede uitgangspositie met betrekking tot zowel een mogelijk kampioenschap en de plaatsing voor de Champions League, was er veel vertrouwen bij beleggers. Een enkele beursgoeroe voorspelde zelfs in Het Parool een opleving van Ajax naar de oude beurswaarde en riep op vooral nu Ajax-aandelen te kopen.

Na de rampmaanden november en december daalde het vertrouwen op de beurs in aandelen van de voetbalclub tot het absolute dieptepunt van 2010. Door meer bemoeienis van Johan Cruijff en het definitief benoemen van Frank de Boer als coach van het eerste, is de negatieve spiraal nu dus doorbroken en durven beleggers – met De Boer zelf – weer te geloven in die derde ster.

Al met al heeft het krabbeltje dat De Boer onder zijn contract zet Ajax al €13,75 miljoen opgeleverd. Volgens de papieren editie van het AD heeft de club daarmee het complete salaris van de vleugelliefhebber al terugverdiend. Overigens is het aandeel Ajax nog lang niet terug bij de originele waarde bij introductie jaren geleden. Destijds werd het aandeel op de beurs gebracht voor 25 gulden, omgerekend zo’n €11,34.

Zelf het aandeel Ajax bijhouden? Bekijk de beurswaarde op de AEX via Euronext Amsterdam.