Een weergaloos spelend Ajax heeft de play-offs van de Champions League bereikt. Standard Luik werd in eigen huis overklast: 3-0! Klaas Jan Huntelaar, Matthijs de Ligt en David Neres waren trefzeker.

In een uitverkochte en kolkende Johan Cruijff ArenA begon Ajax met dezelfde elf als waarmee het begon in Luik. Dat betekende dat Daley Blind centraal achterin begon en Frenkie de Jong op het middenveld naast Hakim Ziyech en Lasse Schöne. Donny van de Beek moest daarmee genoegen nemen met een plek op de bank net als Carel Eiting. Voorin begonnen Klaas Jan Huntelaar, David Neres en Dusan Tadic.

De Amsterdammers openden de wedstrijd zeer overtuigend. De ploeg van Ten Hag zette goed druk en kreeg op die manier in de eerste vijf minuten al vier corners. Na zo’n zeven minuten spelen leverde het een grote kans op voor Klaas Jan Huntelaar, die goed in de loop werd aangespeeld. De spits schoot de bal net naast het doel van Ochoa. Ajax domineerde de wedstrijd volledig, maar het was lastig om kansen te creëren. Na zo’n 25 minuten spelen was Matthijs de Ligt dichtbij een doelpunt nadat hij een corner rakelings naast kopte. Na een tegenstoot van Luik wisten de bezoekers een hoekschop te veroveren. In de counter was Ajax dichtbij een doelpunt, maar Lasse Schöne schoot over na een mooie aanval over de linkerflank. Nog geen minuut later gaf Hakim Ziyech een bal heel gevaarlijk voor het doel, maar er stond geen Ajacied bij de tweede paal om de bal erin te werken. Na een klein halfuur kreeg Standard Luik hun eerste kans. Een schot van afstand kwam recht in de handen van Andre Onana. Na een halfuur spelen wist Ajax eindelijk de ban te breken. Na een lekker lopende aanval werd Nicolas Tagliafco bereikt. De Argentijn gaf de bal goed voor op Klaas Jan Huntelaar, die met een subtiele voetbeweging de bal over Ochoa heen schoot. De 35-jarige spits stond buitenspel, maar dit werd echter niet geconstateerd. Ajax bleef dreigend en drong wederom aan. Dit resulteerde in nog een doelpunt. Matthijs de Ligt kopte een hoekschop via een Luik-been binnen. Na een snel lopende aanval krulde David Neres de bal vlak voor rust op de buitenkant van de paal. In de blessuretijd van de eerste helft zette Huntelaar wederom een goed lopende aanval op. De spits schoot de bal met links rakelings naast.

Ajax bleef ook na rust in hetzelfde hoge tempo spelen en dat leverde direct gevaar op voor Huntelaar, die niet helemaal goed met de ruimte om sprong. Nog geen minuut later bouwde Tadic samen met Tagliafico een aanval op. Na een mooie 360-graden draai van de Serviër bereikte hij David Neres. De Braziliaan tikte de 3-0 binnen. Nadat Ajax slordig was in de opbouw werden de bezoekers uit Luik zowaar heel gevaarlijk. Aanvoerder Mpoku schoot hard op de buitenkant van de paal. Het zorgde ervoor dat Standard wat gevaarlijker werd en iets meer zelfvertrouwen kreeg in de aanval. Emond wist, na wederom slordigheid in de opbouw van Ajax, tot een schot te komen, maar mikte ver naast het doel van Onana. Een kwartier voor tijd werd Neres nog maar een keer weggestuurd door Tadic. De Braziliaan schoot, na een goede loopactie, hard in het zijnet. Niet veel later combineerde Ajax weer schitterend door de defensie van de bezoekers heen. Huntelaar kon een voorzet van Kristensen er net niet in werken. Een kleine tien minuten voor tijd werd Donny van de Beek er in gewisseld. Direct na zijn wissel bediende hij Tadic, maar de Serviër schoot op de handen van Ochoa. Uit de daaropvolgende corner schoot Van de Beek hard op de vuisten van de doelman. Vlak voor tijd kreeg smaakmaker Hakim Ziyech nog een publiekswissel.

Ajax zal het in de play-offs van de Champions League gaan opnemen tegen Dinamo Kiev. De club uit Oekraïne rekende over twee wedstrijden af met Slavia Praag (3-1).